Jeg fikk noen stykker av langvarige iriser med en vakker fargestoff, men vi har nesten vinter på gata. Fortell meg hvordan riktig å plante iris og om det er mulig midlertidig (før våren) å plassere dem i potter?

hvordan å plante irisSelv på den kombinerte blomsten er iris alltid den første til å få et glimt, og selv når de vokser i separate komposisjoner, er det vanskelig å ta øynene av disse kjekke mennene. Smale høye blader, lange peduncles, store elegante blomstrer med de mest varierte fargene blir en ekte dekorasjon av nettstedet. I tillegg krever disse staude blomster ikke konstant oppmerksomhet: de vokser på ett sted opp til 5 år, og noen varianter – dobbelt så mye. La oss snakke om hvordan du skal plante iriser, slik at de beholder deres dekorativitet lenge og dekorere blomsterbed.

Når skal du plante?iris planting

Du kan begynne å plante iriser:

  1. Om sommeren. Hvis plantematerialet (delenka, offshoot eller fan) er tatt fra voksne busker, bør det gjøres to uker etter blomstringens slutt. På dette tidspunktet har nye koblinger allerede dannet på rhizomene, men deres røtter er i begynnelsen, og blomsterknopper har ennå ikke begynt.
  2. På høsten. Det er nødvendig å fullføre plantingen senest i midten av september, slik at irisene kan slå rot før den første frosten. Plantematerialet må allerede ha dannet blomsterknopper og et utviklet rotsystem.
  3. Om våren. Planteringen av iriser begynner i slutten av april – tidlig i mai, når jorden varmes opp godt.

Ofte forplantes iris etter blomstringens slutt eller høsten – så unge planter har tid til å bli vant til vinterens begynnelse og bli sterkere, og allerede i neste sesong blomstrer de.

Hvis irisdrikken gikk til sen høst, skal den plantes i en gryte og legges i kjelleren om vinteren. På en seng av en slik plante er plantet på våren.

Hvor å plante?hvor å plante

For iris, må du velge et godt opplyst sted, hvor stillestående vann er utelukket. Unngå også områder med utkast.

Stauder vokser godt på nesten hvilken som helst jord, men gir preferanse til fruktbart land. Sterke leirejord for å dyrke slike planter er ikke særlig egnet.

Tung jord bør fortynnes med torv og sand, i lys sandaktig – for å lage leirejord og fattige ett år før planting av iriser for å berike økologisk, i tillegg tilsetning av mer og mineralgjødsel under planting. Alkalisk jordkalking.

Hvordan plante?landingsmønster

For å plante iris, må du grave et grunt hull og hell en liten høy i midten. Sett på kupert iris, rett rhizomes, slik at de er jevnt plassert på sidene av høyden. Den øvre delen må forbli over jordens overflate, slik at planten ikke roter. Ved planting av glødende iriser bør pæren kuttes i to høyder.

Unntaket er skjegget iris – de er begravet i et par centimeter, i tillegg pakket inn på toppen.

Velg og plant iris riktig – video