Saya ingin tahu apa itu – seorang juru rumput untuk rumput dan apa yang digunakan untuknya? Apakah prinsip operasi beliau, dan juga sama ada terdapat perbezaan di antara verticutter, aerator dan scarifier? Apakah ciri-ciri aplikasinya, dan apa yang perlu dipandu dengan memilih alat berkualiti?

Verticutter adalah peranti yang digunakan untuk pengudaraan tanah dan pembersihan rumput dan rumput dari tumbuh-tumbuhan kering dan lumut tahun lepas yang terkumpul dan menghalang pemakanan rumput muda. Nama lain untuk alat ini ialah scarifier.

verticutter

Apakah peranti yang digunakan?

Sebagai hasil proses semulajadi, lapisan serpihan rumput kering, lumut dan sisa-sisa daun yang terbentuk di permukaan tanah. Lama kelamaan, ia menjadi padat, menghalang pengudaraan tanah dan nutrien memasukinya. Kadang-kadang ini berlaku dari penggunaan baja yang berlebihan, akibatnya rumput tumbuh terlalu banyak. Selepas ricihnya, mikroorganisma tidak dapat sepenuhnya mengatasi proses penggunaan, dan lapisan pelik secara beransur-ansur.

Akibat daripada proses-proses ini, keadaan rumput merosot: rumput menjadi kuning, kerana akar tidak dapat memberikannya dengan segala yang diperlukan, di permukaan kelihatan patch botak dan penyelewengan.

Untuk pertumbuhan rumput rumput yang lebih baik harus secara berkala membuat pengudaraan tanah agar dapat menenuninya dengan oksigen. Sebelum penampilan teknik tersebut, semua prosedur ini perlu dijalankan dengan bantuan garpu taman biasa, melekatkannya ke dalam bumi ke kedalaman cetek dengan selang satu langkah.

Kelebihan pengudaraan rumput

Menggunakan verticutter, anda boleh:

 • Meningkatkan pertumbuhan rumput tanpa menggunakan baja;
 • Hilangkan pemadatan tanah yang berlebihan;
 • Untuk menghalang pembentukan lapisan rumput kering;
 • Pada plot basah membantu mengalirkan air berlebihan;
 • Meningkatkan rintangan kemarau dari rumput;
 • Benarkan kelembapan dan nutrien untuk menembusi akar.

Jenis peranti

Sebagai tambahan kepada mekanikal yang paling mudah, dua jenis peranti dicipta: dengan petrol dan enjin elektrik. Setiap daripada mereka mempunyai sisi lemah dan kuat. Seperti mana-mana peralatan taman lain, petrol jauh lebih berkuasa dan membolehkan anda mengendalikan kawasan besar di rumput. Model elektrik mudah dipelihara, diam-diam beroperasi, tetapi pelbagai tindakannya bergantung pada panjang tali.

Pengilang menawarkan tiga jenis mesin:

 1. Aerators dilengkapi dengan gigi musim bunga, melonggarkan tanah dan menyikat sisa rumput kering dan lumut. Biasanya ini adalah model elektrik.
 2. Scarifiers (verticutter), dilengkapi dengan pisau untuk menindik dan menghilangkan lapisan gas, serta menimbulkan sistem akar rumput untuk merangsang pertumbuhannya. Peranti ini adalah petrol dan elektrik.
 3. Katrij menegak-penyerap menggabungkan sifat dua jenis peranti pertama. Mereka dilengkapi dengan kedua-dua bilah dan gigi musim bunga. Mesin sedemikian kebanyakannya elektrik.

Related  Apakah perbezaan antara zherdela dan aprikot?

Bagaimana hendak memilih juruelektrik?

Apabila memilih peranti, anda perlu memberi perhatian kepada butir-butir berikut:

 • Badan mesin mestilah diperbuat daripada bahan yang kuat, tetapi ringan, agar tidak mencederakan tanaman yang tidak dapat diukur. Ia boleh menjadi plastik berkekuatan tinggi atau aluminium. Mesin kelas profesional biasanya mempunyai kes keluli.
 • Adalah lebih baik untuk memilih verticutter dengan enjin petrol, kerana penembusan yang mendalam dari pisau ke rumput boleh menyebabkan kelebihannya. Ini biasanya berlaku jika ketumpatan tanah tidak betul ditetapkan dan kedalaman yang lebih besar dipilih.
 • Di samping itu, adalah perlu untuk menentukan saiz tong sampah atau kehadirannya. Semasa pengoperasian, pengumpul habuk mengisi dengan cepat, anda perlu berhenti dan membersihkannya, ia melambatkan proses kerja. Sesetengah pengeluar telah menghapuskan sampah sepenuhnya, memandangkan ia akan menjadi lebih mudah untuk mengumpul sampah yang dibentuk dengan bantuan rake. Oleh itu, sebelum membeli mesin, anda perlu memutuskan sama ada anda memerlukan tong sampah dalam pakej atau tidak.
 • Pemotong-pemotong diperbuat daripada keluli berkualiti tinggi dan dipasang dengan sewajarnya. Langkah ini akan menghalang mereka daripada menjentik, mengetuk atau merosakkan.
 • Adalah wajar bahawa pemegangnya boleh dilaraskan dan menyesuaikan diri dengan pertumbuhan seseorang.

Pemilik plot besar akan setuju bahwa vertexter rumput adalah sejenis alat, tanpa itu sulit dilakukan tanpa. Penggunaannya memungkinkan untuk memudahkan pemeliharaan kawasan rumput yang luas.

Vertikalisasi rumput pada bulan April (video)