Beritahu saya, jenis tumbuhan apa? Kenapa daun menjadi hitam dan kuning?

spathiphyllumDaun terang besar warna hijau tulen dengan nipis yang jelas dicat, pada kaki yang kuat menjulang di atas periuk – ia spathiphyllum kacak. Tumbuhan hiasan yang sangat indah menjadi lebih indah semasa berbunga, melepaskan kotak bunga panjang dengan selimut salji putih. Secara umum, bunga sebegini tidak menentu, tetapi ada beberapa masalah yang mungkin timbul.

Mengeringkan dan mengeringkan daun spathiphyllum adalah salah satu masalah yang paling biasa. Sebab-sebab fenomena ini boleh menjadi beberapa, baik secara individu atau gabungan, iaitu:

  • pelanggaran rejim pengairan;
  • syarat penahanan yang tidak mencukupi;
  • kekurangan pemakanan;
  • kehadiran penyakit.

Keperluan bunga untuk kelembapan

spathiphyllum dalam periuk

Spathiphyllum sangat menyukai air, jadi ia perlu disiram dengan kerap, tidak membenarkan tanah kering sepenuhnya. Kemudian daun tumbuhan menjadi lembab dan jatuh, dan jika keadaan seperti ini sering diulang, mereka mula berubah menjadi kuning dan menjadi berwarna.

Untuk membantu bunga, anda perlu menyesuaikan penyiraman dan terus membasahi tanah sebaik sahaja lapisan atasnya kering. Sebagai bantuan kecemasan, anda boleh taburkan belukar dengan banyaknya.

Walau bagaimanapun, kilang itu tidak boleh dibanjiri sama ada. Dalam tanah sentiasa lembab, proses putrefaktif bermula, yang menjejaskan daun dan keadaan umum spathiphyllum. Untuk mengelakkan terlalu panas di periuk mesti saliran dan lubang saliran.

Bunga yang diisi harus ditinggalkan sendirian untuk sementara waktu, supaya tanah kering, mencurahkan semua air dari kuali.

Tukar syarat kandunganrisalah

Spathiphyllum suka suhu kehangatan dan berterusan. Petua-petikan leaflet di dalam tumbuhan boleh menjadi hitam dan kering akibatnya:

  1. Terlalu kering di dalam bilik. Lazimnya ini berlaku pada musim sejuk, apabila bateri pemanasan mengeringkan udara.
  2. Kesan aliran udara sejuk (draf semasa pengudaraan atau penghawa dingin).

Untuk mengelakkan kerosakan pada tumbuhan, lebih baik jangan letakkan pada tingkap yang terbuka untuk ditayangkan, dan jauhkan dari bateri.

Kurangnya makanan

Sekiranya semua syarat penahanan dipenuhi, tetapi daun masih kering, ini mungkin bermakna bahawa spathiphyllum tidak mempunyai nutrien. Ia perlu untuk memberi makan tumbuhan dengan baja mineral kompleks. Lebih baik menggunakan dadah dalam bentuk cecair.

Di samping itu, bunga-bunga yang dibeli di kedai juga boleh memberi isyarat “kelaparan”, tetapi tidak dipindahkan ke tanah baru. Selalunya mereka dijual dalam substrat pengangkutan, yang sentiasa disenyawakan. Selepas beberapa lama selepas membeli spathiphyllum “makan” semua nutrien di tanah ini, dan mula hilang.

Adalah penting untuk memindahkan loji yang diperolehi ke dalam tanah segar.

Kemungkinan penyakit

Perubahan dalam warna plat daun boleh menandakan masalah yang lebih serius. Oleh itu, tanah sentiasa lembap mewujudkan keadaan yang ideal untuk pendaraban pelbagai bakteria berbahaya. Dalam kebanyakan kes, akar spathiphyllum mula membusuk dan ia hilang.

Untuk menyelamatkan bunga, perlu mengeluarkannya dari periuk dan periksa akarnya. Semua bahagian yang busuk dipotong. Yang baki perlu dirawat dengan Fundazol dan dipindahkan ke substrat yang baru.

Video mengenai kemungkinan masalah dalam spathiphyllum yang semakin meningkat