Untuk masa yang panjang saya bermimpi untuk mengatur bunga yang benar-benar indah di sebuah rumah negara. Tetapi saya tidak mahu menghabiskan banyak masa untuk pergi. Adalah hebat untuk mengatur segala-galanya supaya bunga gembira seluruh keluarga dari Mei hingga September. Adakah mungkin? Jika ya, ceritakan beberapa skema katil bunga dan bunga bunga yang melimpah sepanjang musim panas yang dibuat oleh tangan sendiri!

Tugas agak sukar. Anda perlu menjadi seorang penjual bunga yang cukup berpengalaman untuk menguruskan katil bunga yang dapat berkembang selama empat hingga lima bulan tanpa penanaman tanaman baru. Walau bagaimanapun, ini juga mungkin. Lebih-lebih lagi, anda boleh melaksanakan yang dikandung dalam banyak cara – menggunakan satu tumbuhan berbunga panjang atau beberapa jenis, yang masing-masing mekar selama satu atau dua bulan.

Katil bunga yang cantik bermain lama

Perkara utama di sini adalah untuk memilih katil bunga yang betul dan bunga bunga mekar sepanjang musim panas yang dibuat oleh tangan sendiri dan mengambil bunga yang betul.

Pilih bentuk dan saiz

Anda harus bermula dengan memilih saiz. Ini bergantung terutamanya pada saiz laman web anda, serta berapa banyak usaha yang anda ingin belanjakan untuk merawat katil bunga. Sudah tentu, katil bunga yang besar kelihatan sangat bagus. Tetapi jangan lupa – ia perlu air dan rumpai dari rumpai. Di samping itu, kerana saiz penjagaan yang besar adalah rumit. Kadang-kadang penyelesaian terbaik adalah susunan dua atau tiga katil bunga sederhana, tidak satu besar.

Bentuknya bergantung sepenuhnya kepada keinginan anda. Ia boleh menjadi persegi standard, trapezoid, bulatan, bujur, atau jantung, salib, atau sesuatu yang lain. Sudah tentu, bentuk yang lebih rumit, semakin banyak buruhnya untuk melabur di tempat tidur bunga.

Di tengah-tengah katil bunga baru perlu ditanam bunga dengan batang terpanjang, dekat dengan tepi – dengan sederhana, dan di sepanjang perimeter boleh dibenarkan merayap. Kemudian dalam beberapa bulan anda akan melihat katil bunga dalam semua kemuliaannya.

Kami membentangkan kepada anda beberapa varian reka bentuk taman bunga.Taman bunga skema nombor 1

Skema bunga taman nombor 2

Taman bunga skema nombor 3

Taman bunga Skim № 4

Taman bunga Skim № 5

 

Pilihan warna

Sama pentingnya memilih bunga yang betul. Penyelesaian yang paling mudah ialah menanam tumbuhan katil bunga yang mekar sepanjang musim panas. Pilihan yang sempurna akan menjadi malam violet, Iberis, viola kerdil, nemophile dan lain-lain.

Anda juga boleh berjaya menggabungkan tumbuh-tumbuhan yang berbunga dalam bulan yang berlainan:

  • Dari Mei hingga Jun: narcissus, tulip, crocus;
  • Dari bulan Jun hingga Julai: iris, ulas, bunga jagung, peony;
  • Dari Julai hingga Ogos: loceng, petunia, chamomile, marigolds;
  • Dari bulan Ogos hingga September: aster, pembersihan, kekwa.

Anda boleh menarik idea baru untuk katil bunga dari video