Saya mempunyai lumut di rumput, bagaimana untuk bertarung, bagaimana untuk menentukan punca kemunculan lumut dan rumput dalam penampilan, cara menggunakan bahan organik, kimia dan herbisida untuk penghapusan, bagaimana untuk mencegah lumut berkembang?

Punca lumut

Kebanyakan rumpai tumbuh di rumput, yang ditanam agak baru-baru ini. Moss di rumput boleh muncul disebabkan oleh saliran yang tidak baik, saliran air yang dibuat dengan tidak betul, kerana bumi terlalu padat, daripada kekurangan baja.

Moss sering boleh tumbuh di tempat di mana terdapat bayangan, misalnya, di bawah pokok. Ia juga tumbuh kerana keasaman tanah yang meningkat, dan bahkan di tempat-tempat di mana rumput sangat rendah dipotong.

Bagaimana untuk menentukan mengapa lumut berkembang?

Sebab penampilannya di atas rumput boleh ditentukan dengan cara dia melihat. Sekiranya lumut berwarna hijau di atas dan coklat di pangkalan, ia bermakna bumi terlalu kering dan mempunyai tindak balas asid. Jika ia menyebar, ia adalah disebabkan oleh naungan di rumput dan saliran miskin. Permaidani padat lumut tumbuh jika rumput dipotong rendah.

Jika rumput mempunyai lekukan, maka air dituangkan di dalamnya, dan ini membawa kepada keadaan yang baik untuk pertumbuhan lumut. Oleh kerana itu, perlu untuk mengukur tahap rumput dengan tepat dengan menambah campuran bumi dengan pasir, karena pasir memperbaiki saliran tanah.

Membuat pengudaraan ke akar datang oksigen. Dern dibakar dengan pitchfork untuk penampilan lubang kecil. Begitu juga jika anda mempunyai patch kecil. Sekiranya anda memiliki kawasan tanah yang besar, maka adalah yang terbaik untuk bekerja dengan peniaga.

Sekiranya lumut berkembang kerana keasidan meningkat, iaitu, pH kurang daripada 5.5, maka kapur perlu ditambah ke tanah. Ini jarang digunakan, kerana pengenalan sistematik kapur membahayakan rumput.

Dengan kekurangan nutrien, baja dituangkan ke dalam tanah. Jika rumput terlalu gelap, adalah lebih baik untuk menanam tumbuh-tumbuhan bukannya rumput, yang berkelakuan baik di bawah naungan, sebagai contoh, Red Fescue.

ovsyanica

Bahan kimia

Campuran yang dihasilkan dengan penambahan ammonium sulfat (ammonium sulfat), feros sulfat dan pasir, yang tidak ada kapur, digunakan.

Adalah disyorkan untuk menggunakan dana pada waktu pagi, ketika panas dan tidak ada angin. Dalam 2 hari, jika tidak ada hujan, maka nasihatkan dengan banyak air untuk menyiram rumput. Setelah 2 minggu lagi, lumut itu akan layu dan menjadi gelap, ia harus dikumpulkan oleh rakes. Jika ia telah banyak berkembang, maka rawatan diulangi. Sedikit kemudian anda boleh menyemai rumput di tempat terbuka.

Ammonium sulfate mempromosikan pertumbuhan rumput yang pantas. Jika anda menyemburkan bahan kimia di seluruh rumput, kemudian tambah baja kepada mereka supaya rumput tumbuh secepat mungkin. Tetapi jika anda mempunyai banyak rumpai, maka lebih baik tidak menggunakan baja.

Permohonan herba

Herbisida untuk lumut, sebagai peraturan, bercampur dengan baja. Mereka harus digunakan apabila hangat. Dan selepas 2 hari kemudian rumput disiram. Kemudian 3-4 hari rumput tidak boleh dipotong, maka herbisida akan secara senyap-senyap menembusi tanah. Jangan menasihati mereka untuk menggunakan rumput muda yang tumbuh kurang dari 2 tahun.

Herbisida cair dituangkan dari air atau disiram, mereka digunakan untuk merawat kawasan kecil.

Herbisida seperti mata dengan sempurna menghilangkan rumput individu yang tumbuh di rumput. Pada herba semburan lumut atau bilah dengan berus.

Bagaimana untuk mengelakkan lumut daripada muncul?

  1. Rawat rumput dengan meraih. Kemudian air akan lebih mudah menembus ke dalam tanah, oksigen akan lebih baik menembusi akar, rake akan menghilangkan rumput kering.
  2. Pengudaraan menggalakkan kelonggaran bumi.
  3. Tanah tanah. Kemudian tumbuhan akan meningkatkan imuniti kepada penyakit. Pada awal musim bunga, dinasihatkan menggunakan baja dengan nitrogen. Kini dijual ada Biopon baja dengan penyelenggaraan besi yang dibangkitkan, ia tidak membenarkan tumbuh lumut dan menyampaikan rumput kepada nutrien.
  4. Jangan memotong rumput yang sangat rendah.

Jika anda memahami dengan tepat sebab pertumbuhan lumut dan menggunakan cara yang betul, maka rumpai ini boleh dibasmi dalam 2 minggu.

Video tentang melawan lumut di atas rumput