Beritahu saya, bila menanam salad di tempat terbuka? Saya dapati beberapa bungkus benih. Bolehkah mereka disemai betul-betul di sebelah tomato?

salad di atas katilSalad adalah budaya yang boleh ditanam di taman hampir sepanjang tahun. Dia tidak takut sejuk, suka matahari dan air, dan biji cepat naik, membolehkan anda makan daun segar, dari awal musim bunga hingga sejuk.

Masa menyemai

Di ladang terbuka, varieti awal salad mesti disemai, bermula pada bulan April. Pada masa ini, bumi sudah cukup panas untuk mereka naik dengan cepat. Spesies akhir dan sederhana ditanam sebulan kemudian – pada bulan Mei, dan sehingga dekad kedua bulan Jun.

Keanehan dari penyempurnaan salad adalah kehebatan rasa pahit selama pertumbuhan batang dengan belukar. Kemudian daun menjadi tidak boleh dimakan.

Untuk mempunyai daun manis dan berair sepanjang musim panas, banyak benih disemai. Sehingga akhir bulan Ogos, benih disemai di tempat yang dikosongkan setiap 10 hari. Di samping itu, seperti semua tanaman tahan sejuk, salad melayan suhu rendah dengan baik, yang membolehkan ia ditaburkan di bawah musim sejuk (pada bulan Oktober).

Di mana lebih baik untuk menanam?

salad

Salad tumbuh dengan baik di hampir mana-mana tanah, kecuali tanah liat, tetapi semak-semak yang lebih subur diperoleh apabila ditanam di tanah longgar dan berkhasiat. Untuk melakukan ini, tapak yang diperuntukkan pada musim gugur harus digali dengan teliti, terlebih dahulu menambah humus (satu meter persegi per baldi).

Segera sebelum penanaman musim bunga, tanah juga perlu disenyawakan dengan baja mineral, berdasarkan satu persegi tanah:

  • 1 sudu kecil. kalium sulfat;
  • 2 sudu kecil. superfosfat;
  • 2 sudu kecil. Penyelesaiannya.

Dengan keasidan yang meningkat, tambah tambah abu kayu.

Biji-bijian untuk salad adalah lebih baik untuk memecah di tempat yang cerah, mengelakkan teduhan. Salad tumbuh dengan baik selepas timun dan kentang. Pada musim panas, anda boleh membuat penanaman bersama dengan tomato, bawang atau lobak.

Related  Jenis-jenis aprikot tahan musim sejuk yang terbaik untuk bahagian tengah Rusia

Bagaimana untuk menanam?

pucuk salad

Di kawasan yang longgar dan disenyawakan, buat alur cetek (sehingga 1 cm) dan benih berbaring di dalamnya. Oleh kerana semak tumbuh agak gebu, anda perlu membuat jarak baris hingga 20 cm.

Untuk lebih banyak kemudahan, biji kecil boleh dicampur dengan pasir.

Yang ditaburkan boleh disiram dengan baik. Pada awal musim bunga menyemai adalah disyorkan untuk menutupnya dengan filem untuk mempercepat percambahan.

Bagaimana untuk menjaga?

Apabila semua benih muncul, dan benih membesar sedikit, mereka harus disingkirkan, meninggalkan antara semak:

  • dari 6 cm – untuk salad;
  • dari 10 cm – untuk jenis kubis.

Penanaman air diperlukan sekali seminggu, dan apabila kepala mula mengikat – dan bahkan kurang kerap. Setelah setiap penyiraman, lepaskan tanah supaya tidak kerak.

Berkenaan dengan membaja, maka di bawah keadaan persenyawaan preplant, tidak ada lagi yang dapat ditambahkan ke tempat tidur. Satu-satunya pengecualian adalah jenis kubis salad, yang masak lebih lama daripada yang berdaun. Mereka perlu disiram sekali dengan infusi mullein atau herba.

Video mengenai salad dressing