Ditemui dalam stok benihnya yang tidak dituntut pada musim lalu melon Amal – di laman web itu hanya tidak mempunyai ruang yang cukup untuknya. Sila beritahu kami apa spesies ini. Pakej itu mengatakan bahawa ia adalah masak awal. Berapa lamakah diperlukan untuk memancarkan sepenuhnya tanaman dan cara terbaik untuk menanam tembikai jika kita mempunyai musim panas kemudian dan pendek?

melon amalJenis-jenis tembikai awal yang matang adalah permintaan yang besar di kalangan petani trak di wilayah selatan, dan terutama di kawasan di mana musim panas tidak dapat memuaskan dengan haba yang panjang. Salah satu yang paling popular dan yang terbaik dari varieti ini adalah betul dianggap sebagai Amal melon. Bukan sahaja ia mempunyai musim yang pendek, ia juga mempunyai rintangan yang tinggi terhadap penyakit dan akan memuaskan lazat, bujur dan cukup besar, tembikai.

Penerangan yang pelbagaimelon

Amal adalah salah satu daripada hibrida melon besar-besar dan subur pembiakan Perancis, yang telah diiktiraf oleh ramai amatur dan tukang kebun jauh di luar tanah air mereka. Melon berjaya ditanam di Moldova, Ukraine dan hampir seluruh Rusia. Pelbagai unik ini sesuai bukan sahaja untuk tanah terbuka, tetapi juga membuahkan hasil dengan baik dalam keadaan rumah hijau, memelihara hasil dan kualiti rasa.

Coklat beraroma dan berair masak selepas 3 bulan dari saat menyemai. Berat purata satu janin ialah 3 kg, dan bentuknya menyerupai bujur. Melon dilapisi dengan kulit krim-kuning padat dengan mesh halus ciri. Pewarna yang sama, hanya lebih gelap dan lebih tepu, juga mempunyai daging yang manis, sementara kotak biji mempunyai ruang yang sangat kecil.

Pelbagai adalah hasil yang tinggi: dengan baik, dapat tumbuh kembang tembikai dengan berat hingga 4 kg, dan dari 1 persegi. boleh mendapat sehingga 14 kg tuaian.

Kelebihan dan keburukan pelbagaimelon dalam potongan

Selain pematangan awal, melon Amal mempunyai tambahan lain yang menguntungkan membedakannya dengan latar belakang spesies yang serupa, yaitu:

  • rintangan yang tinggi terhadap penyakit utama tembikai, seperti cendawan serbuk, reput kering dan fusariosis;
  • hasil yang baik dan saiz buah yang besar;
  • kualiti rasa yang sangat baik;
  • keboleh pengangkutan yang baik kerana kulit yang padat;
  • rintangan kemarau yang baik.

Bercakap mengenai keburukan jenama, perlu diingat rasa takut draf dan suhu rendah, yang secara kebetulan adalah tipikal untuk semua tembikai yang mencintai panas.

Kepastian pertumbuhanmelon di atas katil

Seperti yang telah disebutkan, melon Amal akan menyenangkan panen, baik di tanah terbuka, dan ketika menanam di rumah hijau. Di kawasan selatan, dengan musim panas awal dan panas, anda boleh menyemai benih terus ke dalam tanah pada awal Mei. Di mana musim panas terlambat dan cepat berlalu, lebih baik untuk menanam anak benih terlebih dahulu, supaya tembikai tidak terpengaruh dengan penaburan awal dan mempunyai masa untuk masak, sementara panas.

Walaupun dalam keadaan musim panas utara, sejuk dan cerah, anda boleh makan melon berair, menanam Amal di rumah hijau atau rumah hijau.

Apabila menanam tanaman di ladang terbuka, perlu mengambil tempat yang terang di tempat yang tidak ada draf. Tanah ini telah disenyawakan dengan kompleks organik dan mineral jika terdapat keperluan. Jarak antara lubang harus kira-kira 80 cm, dan di lorong – sekurang-kurangnya 150 cm, supaya belukar itu perlu berkembang.

Related  Memupuk tanah apabila menanam bawang putih: ciri istimewa untuk bawang putih musim panas dan musim panas

Anak benih disemai dengan baik, bermula dari separuh kedua bulan April, dalam gelas gambut – jadi lebih mudah untuk memindahkan pemindahan. Benih sebelum menyemai perlu dibasmi kuman dalam potassium permanganate dan rendam untuk membengkak. Di dalam benih tumbuh tanah dipindahkan dengan penubuhan cuaca panas yang stabil.

Kajian video tentang kualiti rasa Amon melon