Memutuskan tahun ini untuk cuba menanam kacang tanah, mereka mengatakan bahawa ia menghasilkan tanaman yang baik dalam keadaan kita. Beritahu saya bagaimana untuk menanam kacang tanah di tanah terbuka dan apabila anda boleh melakukannya?

belukar kacangOleh kerana kacang tanah adalah tanaman termophilic dan membuat tuntutan yang tinggi terhadap suhu, ia boleh ditanam di tempat tidur taman di kawasan-kawasan yang mempunyai iklim panas. Bagi pencinta kacang lazat, anda boleh menanam beberapa semak di dalam periuk dan menyimpannya di atas tingkap, tetapi hari ini mari kita bercakap tentang cara menanam kacang tanah di tanah terbuka. Dia tidak akan memberikan apa-apa masalah khusus, tetapi beberapa rahsia masih perlu diketahui.

Penyediaan tanah

Tapak untuk kacang tanah lebih baik untuk disediakan dari musim gugur, memilih tempat paling terang di taman. Tempat tidur di mana tumbuh-tumbuhan leguminous tumbuh tidak sesuai untuk ini, kerana dengan kacang, sebagai wakil keluarga yang sama, mereka mempunyai penyakit biasa. Tetapi kentang, timun, tomato dan kubis adalah prekursor terbaik untuk kacang tanah.

Di bawah penggalian mendalam musim gugur harus dibuat di tempat yang dirancang untuk menanam budaya organik (humus atau kompos). Pada musim bunga, bumi perlu lagi dilonggarkan secara longgar dengan aplikasi nitrophos selari (50 g setiap 1 meter persegi plot).

Tanah masam mesti limed, seperti kacang tanah tidak menyukainya.

Penyediaan benih

kacang tanah valencia

Kacang-kacangan untuk penanaman boleh dibeli di kedai, sementara mereka sesuai sebagai kacang utuh dalam kulit, dan eared. Perkara utama adalah bahawa mereka adalah mentah, seperti kacang goreng, tentu saja, tidak akan memberikan pucuk. Apabila memilih varieti, lebih baik untuk memberi keutamaan kepada spesies zon yang paling sesuai untuk rantau tertentu. Secara umumnya, salah satu jenis kacang tanah yang terbaik, yang tumbuh dengan baik di iklim sederhana, termasuk:

  • Valencia 433;
  • Stepniak;
  • Klin.

Kebanyakan tukang kebun berminat dalam soal sama ada untuk menanam benih. Sangat sukar untuk menjawab secara tegas, ia bergantung kepada rupa bumi dan keadaan iklimnya. Di kawasan-kawasan di mana musim bunga datang terlambat, dan terdapat sering frosts berulang, lebih baik untuk menanam kacang kering, jika tidak, pucuk pucuk cepat akan membeku. Tetapi untuk kawasan itu, dari mana akhir Mei ia sudah stabil cuaca panas, kacang boleh ditanam sebelum menanam. Lakukan ini pada akhir April, selepas memproses kacang dengan kalium permanganat. Kacang yang ditanam perlu dikeringkan, bertahan beberapa hari di dalam bilik sejuk.

Kaedah penanaman dan penjagaanpenanaman kacang tanah

Anda boleh menanam kacang dalam baris, meninggalkan jarak 20 cm di antara lubang, dan tidak kurang dari 60 cm di lorong. Skim catur juga sesuai, di mana antara semak ia akan menjadi 50 cm. Sekurang-kurangnya 3 biji harus diletakkan dalam satu lubang.

Dengan menanam kacang di atas katil, anda boleh meneruskan tidak lebih awal dari pertengahan Mei, apabila suhu udara mencapai nilai stabil 20 darjah haba. Biasanya, petani trak dipandu oleh mekar akasia.

katil dengan kacang tanah

Penjagaan penanaman termasuk:

  • merumput;
  • berpakaian atas pucuk tumbuh sehingga 10 cm (super fosfat, ammonium nitrat, garam kalium);
  • penyiraman yang berlebihan semasa berbunga;
  • hormon selepas ovari bengkok ke tanah, dan masak masak akan bermula.

Anda boleh mula menuai kacang pada akhir musim panas, apabila daun mula memerah pada semak.

Video mengenai kacang yang tumbuh di taman