Selama beberapa tahun sekarang saya telah menjual tomato dan timun, yang saya tumbuh di laman web saya. Itu hanya dalam musim ini, tuaian sedikit kecewa – tomato berkuku, dan di kalangan timun banyak bunga. Saya dengar bahawa dengan bantuan ayam ayam, mungkin untuk meningkatkan hasil. Beritahu saya cara menggunakan kotoran ayam untuk membaja tomato dan timun?

Bawang ayam digunakan secara meluas untuk menanam tanaman tanaman. Pemilik kokain ayam hanya boleh dicemburui – mereka mempunyai akses percuma ke baja yang paling berharga.
ayam dan tomatoSampah ayam dalam komposisinya jauh lebih baik daripada pelbagai baja kompleks, kerana ia mempunyai kepekatan tinggi:
• magnesium;
• fosforus;
• Potassium;
• nitrogen.

Keanehan baja ini adalah bahawa sampah mempunyai kesan positif ke atas tanah selama 3 tahun akan datang selepas pengenalannya.

kotoran cecair dari sampah

Sampah ayam untuk baja digunakan dalam jenis berikut:
1. Baja cecair. Penyelesaian ini disediakan dalam nisbah 1:20 (sampah: air) dan menegaskan 10 hari. Baja ini disiram hanya di antara barisan, mustahil untuk membawanya ke bawah akar, supaya tidak membakarnya.
2. Kompos. Untuk membuat kompos, pada musim luruh, sampah hendaklah diletakkan di atas katil rumput (anda juga boleh menggunakan puncak yang dituai) dan campurkan dengan tanah. Pada musim bunga, kompos sudah boleh disenyawakan dengan taman sayuran – dicampur dengan jerami dan disusun dalam baris.

kompos baja ayam

Bubur kebudayaan dengan sampah ayam dalam bentuk infusi yang disyorkan selepas menyiram katil atau selepas hujan yang baik. Perlu diingat bahawa dalam bentuk tulen, sampah tidak boleh diperkenalkan.

Berpakaian atas tomato

tomato baja

Sampah ayam perlu disenyawakan dengan tomato semasa tempoh tersebut:
• sebelum menanam tomato – sebagai kompos kering (anda boleh menggunakan najis ayam granulina);
• dalam tempoh tumbuh-tumbuhan – dalam bentuk infusi.

sampah ayam

Berpakaian paling atas dengan infusi cecair adalah wajar dilakukan dua kali. Kali pertama – selepas tiga minggu selepas menanam benih, dan kedua – sebulan kemudian. Untuk menyediakan infusi untuk pakaian atas cecair, najis ayam baru diisi dengan air dalam nisbah 1:20 dan tuangkan tanah antara tomato semak. Dalam kes ini, anda perlu memastikan bahawa cecair tidak menyentuh semak sendiri, dan jika ia berlaku, basuhlah penyelesaian dari daun dengan air bersih.
Apabila memperkenalkan sampah, anda mesti memantau pertumbuhan tomato dengan teliti supaya tidak keterlaluan. Sekiranya, setelah persenyawaan, semak belukar mulai meningkat secara intensif jisim hijau, daun dan batang meningkat dengan ketebalan – anda perlu menghentikan makan, jika tidak ia mengancam untuk mengurangkan hasilnya. Untuk membuat bahagian baja berikut disyorkan hanya selepas tamat tempoh sekurang-kurangnya 10 hari, dan hanya spesies organik sahaja. Dan untuk memperbaiki keadaan dan membawa metabolisme kembali normal, ia adalah baik untuk menggunakan penyerapan air dengan abu.

Memberi makan timun

timun yang disenyawakan dengan najis

Untuk meningkatkan hasil timun, mereka diberi makan dengan pelbagai jenis baja semasa musim dua kali. Sebaik sahaja 3 risalah dibentuk di atas belukar, timun harus diberi baja cair dari kotoran ayam dan air pada kadar 1:10.
Untuk permaidani atas kedua (sebelum permulaan berbunga) gunakan penyelesaian dengan penambahan natrium sulfat (ia perlu supaya warna cair menyerupai teh yang lemah). Dengan penyelesaian menyiram tanah sebelum berbunga timun – ini akan mengurangkan bilangan bunga di ovari. Rawatan juga dilakukan hanya antara tumbuh-tumbuhan.

Video tentang cara membuat baja kering dari kotoran ayam