Kami merancang untuk memecahkan kebun apel kecil di dacha pada musim bunga. Sangat berminat dengan pelbagai Welsey, mereka mengatakan bahawa dia musim sejuk dan jarang sakit. Sila berikan penerangan terperinci mengenai pokok epal Welsey dengan gambar-gambar pohon dewasa dan buah-buahan, jika boleh.

buah welshApabila memilih benih, tukang kebun lebih suka varieti yang diterima dengan baik oleh keadaan iklim serantau dan mampu menghasilkan tuaian yang banyak. Tidak terlalu penting juga rasa kualiti buah. Salah satu jenis yang paling popular dengan betul boleh dianggap sebagai pokok epal Welsey – kebaruan pembiakan Amerika, yang dalam banyak hal melebihi spesies domestik. Kami membawa perhatian anda kepada penerangan terperinci mengenai pokok epal Welsey dengan gambar.

Perlu diperhatikan bahawa pelbagai di rantau kita agak baru (ia digunakan secara meluas pada akhir kurun ke-19), tetapi tidak cukup “asing”: semasa pemilihannya, bahan benih epal ceri-ceri Siberia digunakan.

Ciri-ciri botanicawangan dengan epal

Pokok epal Welsey tumbuh bersaiz sederhana, pucuk muda mempunyai tints kemerah-merahan dan cahaya, mahkota mempunyai bentuk piramid, dengan usia ia menjadi lebih bulat, hujung cawangan jatuh sedikit ke tanah. Langka, daun kecil, tetapi sangat cantik, dicat dalam warna hijau gelap dengan kilauan berkilat. Semasa berbunga di cawangan, bunga-bunga kecil yang berwarna putih dengan bunga bunga merah jambu. Kesuburannya berlimpah, pada pertumbuhan sisi.

Kepelbagaian Welsey memerlukan pemangkasan tetap, jika tidak, pokok itu akan dibebani dengan buah-buahan. Pokok-pokok lama perlu diremajakan untuk mengelakkan buah-buahan dan buah-buahan meleleh.

Rasa kualitiepal dihiris

Welsey adalah musim masak, berbuah besar, musim sejuk, penuaian pertama boleh didapati dalam tahun keempat selepas penanaman. Buah-buahan masak pada akhir bulan September dan memerlukan penyingkiran awal, kerana mereka tetap lemah dan jika mereka “berdiri”, mereka boleh runtuh.

Apel agak besar, sehingga 150 g setiap, bentuk payudara datar. Pada peringkat awal kematangan berwarna kuning, kerana mereka matang pada buah, jalur ceri yang jelas padat terletak berdekatan antara satu sama lain. Dagingnya sangat berair dan padat, manis dan masam, dengan kulit yang nipis tetapi padat, menghasilkan aroma manis halus.

Kelebihan dan keburukan pelbagaituaian pertama

Pokok epal Welsey adalah pesaing yang layak untuk varieti tempatan kerana kelebihan tersebut:

  • keupayaan menuai dari umur 4 tahun;
  • berbuah banyak (dari satu pokok dewasa anda boleh menuai hingga 200 kg);
  • buah-buahan yang sangat baik buah-buahan (epal tidak kehilangan apa-apa kualiti rasa, atau persembahan mereka semasa penyimpanan sehingga musim bunga);
  • rintangan tinggi terhadap penyakit tertentu pokok buah-buahan;
  • kekebalan penuh kepada kudis;
  • Ketabahan musim sejuk yang baik untuk penanaman selatan dan tengah (pokok epal boleh bertahan fros 25 darjah, tetapi suhu yang lebih rendah membawa kepada pembekuan).

Daripada kekurangan itu perlu diperhatikan struktur mahkota: berlepas pada cawangan sudut akut boleh memecahkan di bawah beratnya sendiri, terutamanya dengan bearing buah yang banyak. Di samping itu, epal cepat runtuh, jika anda terlepas masa koleksi, dan boleh mengubah rasa, bergantung kepada keadaan cuaca (menjadi lebih berasid). Walau bagaimanapun, walaupun nuansa kecil, pokok epal masih merupakan salah satu jenis musim sejuk yang terbaik, yang akan menyenangkan para tukang kebun dengan tuaian yang baik, dapat disimpan hingga cuti Tahun Baru, dan bahkan lebih.

Video mengenai keanehan welsey apple berkembang di Siberia