Mereka menanam bibit lada, benih tumbuh dengan baik. Beritahu saya, bila perlu mengambil lada? Pada tahun yang lalu, walaupun terdapat cahaya, anak benih menghulurkan, dan semak-semaknya lemah, selain itu, mereka duduk terlalu lewat, dan beberapa tumbuhan mati walaupun. Saya ingin mengelakkan kesilapan seperti sekarang dan tidak melangkau proses pemilihan.

pilih ladaKebanyakan tukang kebun dalam penanaman anak benih, khususnya lada, menggunakan cawan gandum atau tablet, yang membolehkan untuk mengelakkan pemilihan dan mencederakan anak benih semasa transplantasi. Tetapi ia tidak sentiasa mempunyai peluang untuk membeli mereka, lebih-lebih lagi, kos tambahan ini, jadi kebanyakan benih asalnya disemai dalam jumlah kapasiti. Dalam kes ini, prosedur wajib untuk benih yang semakin meningkat adalah memilih. Dengan benih penanaman besar-besaran menebal, menyebabkan tumbuh-tumbuhan tidak mempunyai ruang yang mencukupi untuk pembangunan akar mereka saling berkait, dan mereka mengalami kekurangan pencahayaan. Pemindahan anak benih lada dari hidangan biasa dalam bekas yang berasingan akan memastikan semak menjadi kuat, dan oleh itu, akan dapat memberikan hasil tuaian yang baik. Apabila anda perlu mengambil lada dan bagaimana untuk melakukannya dengan betul?

Bagaimana untuk menentukan masa pemilihan?pucuk lada

Tarikh tepat memetik lada sukar untuk dinamakan, semuanya bergantung pada apabila benih disemai. Anda perlu memberi tumpuan kepada pembangunan keseluruhan semak. Sebagai contoh, dengan menyemai bulan Februari pada awal April, anak benih sudah cukup maju dan seseorang boleh meneruskan prosedur. Rata-rata, dari saat menyemai memetik mengambil masa dua hingga tiga minggu.

Untuk mengelakkan penyebaran benih dan melakukan pemilihan tepat pada masanya, sebilangan daun yang benar perlu diambil sebagai mercu tanda: mereka mesti sekurang-kurangnya dua, tetapi tidak lebih dari empat. Merpu sebelum dan selepas ini penuh dengan akibat yang tidak menyenangkan – tumbuhan tidak semestinya biasa.

Di mana untuk menyelam?lada dalam gelas

Peppers boleh dipindahkan ke mana-mana hidangan, selagi ia adalah cukup tinggi, kerana akar dan belukar untuk memerlukan tempat untuk membangunkan, dan dengan lubang untuk saliran kelembapan berlebihan yang lada tidak busuk. Pot roti gambut yang cukup mahal dengan mudah boleh digantikan dengan pilihan yang lebih berpatutan – untuk membuat cawan kertas. Mereka juga boleh ditanam di tanah, tanpa mengeluarkan semak (kertas akhirnya akan terurai di dalam tanah).

Pakej plastik atau kadbod dari krim masam atau yogurt lebih baik memelihara bentuk daripada kertas, tetapi kemudian anak benih harus diambil.

Bagaimana memilih lada?lada

Banyak tukang kebun bermula berfikir permainan Lawan – adalah perubahan yang mudah, bagaimanapun, sebagai tambahan kepada penempatan semula benih dalam mangkuk yang berasingan, yang diadakan di Pepper juga memendekkan tulang belakang pusat untuk merangsang pembentukan sampingan pucuk, akibat daripada mana beliau membina sistem akar yang kuat dan meluas.

Dua hari sebelum memilih, lada tidak dituangkan – tanah harus kering sedikit, supaya anak benih lebih mudah dikeluarkan. Tetapi jika tanah menjadi cukup padat, maka lebih baik untuk menumpahkan semak beberapa jam sebelum pemindahan.

Proses pemilihan adalah agak mudah:

  • Menggunakan tongkat atau spatula kayu kecil, berhati-hati mengeluarkan semak dari bekas biasa, memegangnya dengan batang;
  • akar mencubit, meninggalkan ¾ panjangnya;
  • tumbuhkan semak di dalam gelas dengan tanah berkhasiat dan lembab.

Sangat mendalamkan anak benih tidak perlu – ia perlu ditutup dengan bumi ke tempat yang sebelum ini.

Selepas memilih lada selama dua hari berdiri di tempat yang gelap dengan suhu kira-kira 20 darjah, sedikit pelembab di bawah akarnya. Anak benih boleh mengikat sedikit – ini adalah perkara biasa, tetapi ia menyesuaikan dengan cepat, dan selepas beberapa hari, lada dipulangkan ke tempat yang terang di mana ia mula berkembang secara aktif.

Memetik lada langkah demi langkah video