Pada musim panas, tetamu dari seorang kawan, dia melihat petunia yang luar biasa warna merah hitam. Walaupun saya sendiri telah terlibat dalam penanaman mereka dalam masa yang agak lama, saya belum pernah bertemu warna yang begitu kaya. Beritahu, sila, mengenai Petunia Debonair Black Cherry. Adakah variasi ini mempunyai jenis lain? Saya fikir mereka mesti juga pewarna asal.

ceri hitamAntara pelbagai jenis petunias, terdapat jenis seperti itu, yang pernah dilihat sekali sahaja, anda tidak boleh lupa. Asal mereka, anda mungkin juga mengatakan, pewarna ajaib mula bermimpi di malam hari dan tidak meninggalkan para pedagang bunga sahaja, sehingga bunga yang diinginkan dibeli. Salah satu spesies yang menakjubkan adalah Petunia Debonair Black Cherry. Apakah keunikan petunia ini dan bagaimanakah ia menangkap pencinta bunga begitu banyak?

Ciri ciri spesies

Pertama sekali, ia adalah perlu untuk menjelaskan bahawa Deboneyr – ini bukan pelbagai yang berasingan, satu siri hibrid petunias multiflorous. Mereka membesar dalam bentuk sfera, belukar adalah cukup padat, sering bentuk yang betul dengan ketinggian dan diameter 30 cm. Perbungaan sendiri adalah agak sederhana dalam saiz (tidak lebih daripada 8 cm diameter), tetapi banyak daripada mereka.

Nama spesis diterjemahkan sebagai “elegan atau ceria”.

Hibrid Debonair mempunyai ciri-ciri seperti:

  • pewarnaan warna yang unik, yang tidak terdapat di mana-mana spesies lain petunia;
  • pertumbuhan yang kukuh;
  • keupayaan untuk secara bebas mengambil bentuk yang padat dan cantik tanpa pemangkasan tambahan dan mencubit;
  • berbunga yang berlimpah dan berpanjangan;
  • rintangan yang baik terhadap penyakit dan keadaan cuaca yang buruk.

Salah satu daripada hibrida paling luar biasa dalam siri Debonair ialah Petunia Black Cherry. Buah-buahannya dicat dalam warna ceri gelap, banyak penanam masih menyebutnya “busuk ceri”. Perlu diperhatikan bahawa cuaca mendung menjadi gelap dan menjadi hampir gelap.

ceri hitam bunga

Pelbagai ini dibezakan oleh inflorescence yang kuat – kelopak tidak robek dalam angin. Di samping itu, walaupun pada musim panas hujan, ia sangat jarang berlaku.

Jenis popular siri ini

Tidak kurang berkesan dan hibrid seperti Debonair:

  1. Lime Green. Mempunyai bunga warna berwarna kuning kehijauan, perbungaan memusatkan lebih cerah dan lebih dekat dengan tepi kelopak warna yang terang.limau hijau
  2. Dusty Rose. Bahagian tengah hal berkembang berwarna kuning, dan kelopak sendiri berwarna merah jambu lembut.untuk memberikan bunga mawar

Satu siri petunias Debonair digunakan secara meluas untuk tumbuh di dalam periuk dan di dalam kotak loket di balkoni.

Bunga Petunia Debonair Black Cherry – video