Musim lalu saya membeli lily di pasaran. Setahun kemudian, ternyata ia adalah hari yang sunyi. Saya tidak mempunyai apa-apa terhadap daylilies, tetapi saya ingin mempunyai teratai di bunga. Beritahu saya bagaimana untuk membuat katil bunga dengan teratai dan daylilies? Apa yang perlu saya cari supaya mereka tidak keliru?

Lili adalah perennials. Untuk membuat mereka gembira dengan bunga dan aroma mereka selama bertahun-tahun, perlu memilih tempat dan tanah yang sesuai untuk ditanam.

Kaedah untuk penanaman teratai

teratai

Jika tanah terlalu berat, anda perlu menggali tapak dengan penambahan pasir atau gambut. Untuk menyuburkan tanah liat, tambah humus. Laman “Podkarmlivat” di bawah bungkusan bunga bunga lebih baik selama sebulan sebelum menanam bunga.

Untuk memastikan bahawa air tidak bertakung di atas katil bunga, dan mentol tidak membusuk, mereka menanam teratai di kawasan-kawasan walaupun. Adalah tidak diingini untuk menumbuhkannya di sisi berangin – belukar di bawah angin angin boleh pecah.

Kita tidak boleh lupa bahawa lili wangi berbahaya bagi orang-orang yang terdedah kepada sakit kepala, jadi tidak disyorkan untuk menanamnya dekat dengan rumah.

Jangan menanam bunga lily di sebelah bunga besar, yang bertepatan dengan tempoh berbunga, jika tidak, mereka akan menutupnya. Tetapi juga untuk meninggalkannya dalam kesendirian bangga juga tidak diingini. Selepas bunga lily, mesti ada sebilangan tumbuhan di sebelahnya yang akan menutup tangkai kosongnya.

Katil bunga berbunga yang indah akan berubah jika anda menanam teratai di sebelah daylilies. Walaupun kesamaannya, daylilies berbeza dari teratai dengan sistem akar. Lily tumbuh dari mentol, dan daylilies mempunyai stolon umbi. Di samping itu, bunga lili – gadis itu tidak menentu dan memerlukan penjagaan yang berterusan, dan hari itu tumbuh dan berkembang dengan sendirinya. Orang hanya perlu mengambil kira bahawa daylily mempunyai harta untuk berkembang dengan sangat banyak, dan pada masanya dapat menenggelamkan lili.

Related  Daun bercahaya kuning: mengapa dan apa yang perlu dilakukan?

daylily

Kaedah pembiakan teratai

Pengeluaran semula oleh mentol udara. Ini adalah mentol kecil yang tumbuh di axils daun dalam beberapa jenis teratai. Apabila bulbocks masak (mereka akan terpisah dari batang utama tanpa usaha), mereka ditanam di dalam kotak dengan tanah longgar dan dimasukkan ke dalam musim sejuk untuk tempat yang gelap. Di tanah terbuka mereka dipindahkan pada musim bunga. Harus diingat bahawa mentol dewasa akan muncul hanya selepas 2 tahun.

Pengeluaran semula oleh anak-anak kecil – anak patung dari bahagian bawah rimpang. Mereka boleh dipisahkan semasa pemindahan teratai. Kaedah penanaman adalah sama seperti untuk mentol udara.

Pengeluaran semula oleh mentol dan pembahagian soket bola besar. Untuk ini, sarang bulat perlu digali dengan gumpalan bumi, supaya tidak merosakkan akar. Kemudian, seluruh bumi perlu dipotong dengan hati-hati dan memotong batang pada jarak sekurang-kurangnya 15 cm dari rimpang. Berhati-hati memisahkan mentol. Akar lama sepenuhnya terputus, dan biarkan sihat. Jika perlu, akar lama boleh dipendekkan hingga 16-19 cm. Hanya mentol warna merah jambu yang sihat yang sesuai untuk ditanam di tempat yang tetap. Dengan cara yang sama (dengan membahagikan rimpang besar), daylily juga disebarkan.

Pengeluaran semula oleh mentol mentol. Untuk melakukan ini, pilih beberapa kepingan dari mentol utama dan menanamnya 2/3 ketinggian ke dalam bekas. Kotak itu dilindungi, diletakkan di tempat yang hangat, disiram seperti yang diperlukan. Apabila akar muncul pada skala, susunkannya dalam bekas yang berasingan dan biarkannya sehingga musim bunga pada suhu 8 darjah. Pada musim bunga, letakkan di tempat terbuka dan berkembang selama satu atau dua tahun.

Bagaimana untuk menjaga teratai dan daylilies?

dipenuhi dengan teratai dan daylilies

Tanah di sekeliling tumbuh-tumbuhan pada musim bunga mesti dilonggarkan untuk mengekalkan kelembapan. Dalam cuaca kering, mereka disiram pada waktu petang dengan air suam.

Semasa berbunga dan selepas bunga lily, penyiraman perlu dilakukan di bawah akar, daun tidak boleh disembur.

Agar rumput bunga dan teratai mempunyai warna bunga yang lebih terang, mereka boleh diberi baja mineral atau mullein.

Related  Apakah periuk yang diperlukan untuk dracaena?

Video mengenai salah satu cara untuk membuat katil bunga dengan teratai dan daylilies