Pada musim luruh saya membeli belukar kecil bunga krisan kecil dengan bunga-bunga kecil di pasaran. Saya sangat ingin menyimpan bunga sehingga musim panas akan datang. Beritahu saya, bagaimana untuk menjaga krim pertumbuhan rendah bunga kecil di rumah?

Dengan kemunculan musim luruh di katil bunga dan periuk, bola besar – semak-semak dan semak-semak bunga kekwa dengan bunga-bunga kecil berbunga. Lagipun, semak krismas yang direka dengan indah kelihatan seperti bola. Untuk mendapatkan semak-semak berbunga yang rosak di rumah, perlu untuk menjaga kilang dengan betul, yang, pada dasarnya, bersahaja dalam penjagaan.
kekwa dalam periuk

Penjagaan Kekwa di rumah

Seperti semua bunga, krisan semak mempunyai ciri-ciri penjagaan sendiri:

  1. Pencahayaan – periuk paling baik ditempatkan di tingkap barat atau timur: dari keterlaluan cahaya, kekwa akan cepat pudar, dan dalam pencahayaan yang tidak mencukupi tunas tidak akan dibuka. Hari cahaya tumbuhan tidak melebihi 10 jam, jadi selepas waktu ini periuk harus ditutup dengan penutup karton.
  2. Suhu – supaya belukar berkumpul cukup tunas dan bunga untuk jangka masa yang panjang, adalah perlu untuk mengekalkan suhu pada musim panas 20-23 °, pada musim gugur – 15-18 °, pada musim sejuk – 3-8 °;
  3. Menyiram untuk membawa air yang hangat, berdiri tegak di bawah akarnya.
  4. Penyemprotan – dilakukan dengan kerap apabila menimbulkan krisan di dalam bilik. Jika periuk di balkoni, ia tidak disembur, kerana ada dan ada kelembapan yang diperlukan.

Menanam kekwa

penyimpanan kekwaTempat untuk musim sejuk kekwa dipilih mengikut budi bicara mereka sendiri. Di sana dia akan berehat dan mendapat kekuatan sebelum tempoh berbunga berikutnya. Untuk melakukan ini, kekwa, yang telah memudar, memotong, meninggalkan 10 cm, dan memindahkan periuk ke cahaya, tetapi bilik sejuk dengan suhu tidak lebih daripada 8 °. Airkan bunga sebulan sekali. Anda boleh meninggalkan periuk di atas jendela, dengan pemangkasan yang dilakukan di bawah akarnya. Atau bergerak ke ruangan bawah tanah. Pra-potong semak ke ketinggian 15 cm dan beberapa hari sebelum pemindahan ke ruang bawah tanah ke air, sehingga tanah mempunyai waktu untuk mengeringkan sedikit.

Chrysanthemums beberapa jenis musim sejuk yang sempurna di kawasan terbuka yang disediakan perlindungan tambahan disediakan. Untuk mengelakkan tumbuhan daripada menjadi beku, cawangan perlu dipotong, ditutup dengan semak oleh bumi atau daun dan ditutup dengan filem.

Ciri-ciri penjagaan kekwa semasa musim yang semakin meningkat

Agar sudah pada hari-hari pertama musim bunga musim tumbuh-tumbuhan bermula pada krisan bunga, bunga itu perlu ditransplantasikan ke dalam periuk yang lebih besar, sepenuhnya menggantikan tanah. Tanaman muda perlu dipindahkan setiap tahun, dan orang dewasa – setiap dua tahun. Buahkan bunga dua minggu selepas pemindahan.
Pot dengan bunga yang dipindahkan diletakkan di ambang tingkap yang diterangi dengan baik atau ditanam di tanah terbuka. Tetapi untuk musim sejuk kekwa untuk digali, kembali ke dalam periuk dan sekali lagi untuk membersihkan ke dalam bilik.

Related  Mengapa tip dracaena daun kering dan apa yang perlu dilakukan?

krisan globular

Untuk membentuk belukar rimbun yang rimbun berkembang 2-3 kali secubit untuk merangsang pertumbuhan tunas sisi baru dengan tunas.

Bagaimana cara menumbuhkan kekwa dalam sfera dalam video