Anak perempuan saya membawa saya belukar yang agak luar biasa, ditutup dengan daun beraneka ragam. Sudah hampir setahun sejak dia tinggal bersama saya, tetapi dia tidak pernah berkembang. Mungkin saya memujuk dia salah? Beritahu kami bagaimana untuk menjaga tulang gelendong Jepun di rumah. Sekiranya ia bunga atau adakah ia hanya semak hiasan?

Spindle Jepun adalah wakil pokok renek hiasan. Semen hijau yang indah di dalam liar tumbuh sehingga 5 meter tinggi, menghasilkan bunga putih dan hijau dan membentuk buah kemerahan.

Houseplants of spindle adalah lebih kecil dan mekar sangat jarang. Belukar ditutup dengan daun licin yang indah, mereka agak memanjang dan, seperti yang, teruk di tepi. Oleh kerana pelbagai warna dan bentuk daun, daun spindle Jepun dibahagikan kepada subspesies.

Jenis spindle Jepun

Varieti yang paling terkenal termasuk spindle dengan warna daun berwarna hijau tunggal. Juga minat khusus adalah semak variegated:

  • galas spindle emas (tengah daun berwarna kuning);
  • daun gelendong perak (daun warna putih-hijau).

Apabila tumbuh pokok spindle Jepun di rumah, kebimbangan utama adalah keselamatan warna hiasannya. Dalam keadaan khas, dia tidak perlu, kerana ia benar-benar bersahaja, bagaimanapun, masih perlu mematuhi beberapa cadangan mengenai penjagaan pokok spindle Jepun di rumah.

Pencahayaan

perancah muda

Salah satu momen yang penting dalam menjaga kilang adalah untuk menyediakannya dengan pencahayaan yang mencukupi. Untuk spindle hijau mudah terdapat sedikit matahari, mereka tumbuh dengan baik walaupun di tempat teduh. Tetapi semak variegated memerlukan lebih banyak pencahayaan, jika warna mereka akan hilang dengan waktu dan mereka akan menjadi monokromatik.

Spindle Jepun tidak disyorkan untuk diletakkan di ambang jendela selatan di bawah cahaya matahari langsung.

Suhu udara

tumbuhan dwitahunan

Kilang itu bertindak balas dengan teruk kepada suhu tinggi di dalam bilik. Yang paling selesa ia dirasai pada 23 darjah panas pada musim panas. Pada musim sejuk ia adalah wajar untuk meletakkan periuk di dalam bilik dengan suhu tidak lebih daripada 12 darjah. Dalam bilik yang lebih panas di gelendong, dedaunan boleh jatuh.

Penyiraman dan penyiraman

galas spindle hijau

Beresklet adalah tumbuhan agak hygrophilous. Pada musim panas, ia memerlukan penyiraman biasa. Adalah penting untuk tidak membenarkan tanah kering sepenuhnya, supaya daun tidak layu. Dengan bermulanya musim luruh, pecah antara peningkatan air, dan pada musim sejuk, jarang disiram dengan air suam.

Shrub bude sangat berterima kasih kepada taburan biasa, dan juga mandi, terutamanya pada hari-hari musim panas yang panas. Untuk memastikan bahawa sisa-sisa kotoran tidak muncul di daun selepas prosedur ini, air harus diambil sebagai pendirian, dan sebaiknya ditapis.

Makan dan pemindahan

spindle variegated

Sekali sebulan, tumbuhan ini disenyawakan dengan baja mineral, dari musim bunga hingga musim luruh. Dalam tempoh tumbuh-tumbuhan, baja organik yang kompleks diperkenalkan sekali seminggu. Baja pembibitan dibuat untuk semak muda untuk merangsang pertumbuhan jisim daun.

Penanaman muda spindle mesti memerlukan pemindahan tahunan, dan orang dewasa hanya sekali setiap 3 tahun. Sekiranya spindle dewasa mempunyai saiz yang mengagumkan, anda boleh mengemas kini lapisan atas tanah.

Untuk memberikan semak bentuk yang diingini dan merangsang pertumbuhan pucuk sisi, ia dipotong (lebih baik untuk melakukan ini pada musim bunga). Sejak semak belukar itu sendiri sangat lemah, cabang tersebut dilakukan dengan kerap. Pucuk lemah juga harus dikeluarkan, supaya mereka tidak berkuat kuasa dari semak belukar

Potong muda dari puncak keratan digunakan untuk pembiakan tumbuhan baru. Harus diingat bahawa tangkai yang mempunyai sekurang-kurangnya 3 internodes selepas tunas matang akan sesuai untuk pembiakan. Juga, spindle menghasilkan semula melalui biji benih.

Penjagaan spindel di rumah – video