Tahun ini saya memutuskan untuk mencuba sendiri sebagai tukang kebun dan menanam tomato. Dengan menyemai benih, nampaknya telah disusun – anak benih telah meningkat dan sudah berkilauan di tingkap, menunggu masa penghijrahan mereka ke taman. Beritahu saya, apakah perlu penjagaan lanjut untuk anak benih tomato selepas pendaratan di tanah?

Penuaian tomato yang baik tidak hanya bergantung pada benih yang kuat. Peranan utama dimainkan juga oleh langkah-langkah yang tepat pada masanya untuk menjaga tanaman muda. Lagipun, dengan kekurangan kelembapan atau makanan, tomato bukan sahaja boleh jatuh sakit, malah mati.

Penjagaan tomato benih selepas turun ke tanah termasuk:

 • menyiram;
 • melonggarkan tanah;
 • penanaman benih;
 • mulsa;
 • tumbuhan baja;
 • pembentukan tomato.

Penyiraman selepas penanaman dan semasa pertumbuhan semak

pengairan

Apabila memindahkan anak benih ke tanah terbuka, lubang-lubang disiram dengan banyaknya, jadi pada minggu 1.5-2 berikutnya tanaman tidak memerlukan kelembapan tambahan, mereka cukup mencukupi untuknya.

Pada masa akan datang, hanya perlu menyimpan tanah di bawah semak-semak di dalam keadaan basah, menyiramnya apabila ia mengering hingga permulaan penentuan buah. Tetapi dari sekarang, tomato memerlukan penyiraman lebih kerap, supaya tanah sentiasa mempunyai kelembapan yang sama. Ayunannya boleh mencetuskan permulaan penyakit, menghentikan pertumbuhan buah hijau atau menjejaskan integriti kulit tomat masak.

Penyiraman tomato diperlukan pada waktu petang, mengarahkan air dengan ketat di bawah akarnya. Dari mendapatkan titisan pada daun, tumbuhan menjadi sakit.

Mengecil dan hilling

tomato

Untuk memastikan akses udara ke sistem akar selepas setiap penyiraman, adalah perlu untuk melonggarkan tanah di sekeliling semak, sambil mengeluarkan rumpai. Dalam kes ini, kedalaman melonggarkan adalah:

 • sehingga 12 cm – dengan melonggarkan pertama;
 • sehingga 5 cm – dengan pelaksanaan prosedur selanjutnya.

Hilling of the bushes diperlukan apabila akar berciri muncul di batang utama. Proses ini memperbaiki perkembangan keseluruhan sistem akar, memperkayakan bumi dengan oksigen dan membantu mengekalkan kelembapan selepas pengairan.

Untuk musim, tomato mengesyorkan untuk mengunyah sekurang-kurangnya 2 kali.

Mulching jarak antara baris

mulsa

Penetapan di ruang antara barisan tomato yang ditanam dengan mulsa akan mengurangkan jumlah penyiraman dan akan menghasilkan pematangan tomato. Sebagai mulsa, anda boleh menggunakan siderates, habuk habuk, jerami atau gambut pereprevshie. Mulch menghalang bukan sahaja penyejatan kelembapan pesat, tetapi juga rupa dan pembiakan rumpai.

Berpakaian atas tomato

berpakaian atas

Untuk menyediakan tumbuhan dengan unsur-unsur berkhasiat, empat pembajaan harus dijalankan:

 • yang pertama – 21 hari selepas memindahkan anak benih ke tempat tidur;
 • yang kedua – dengan pembukaan berus bunga 2-nd;
 • yang ketiga – dengan pembubaran berus ketiga;
 • keempat – 14 hari selepas pembajaan sebelumnya.

Sebagai baja untuk tomato adalah baik untuk menggunakan infusi najis burung, campuran Bordeaux, abu kayu, urea, super fosfat.

Pembentukan tumbuhan

pasyning

Dalam pasynkovanii atau mencubit memerlukan kebanyakan tomato, terutamanya jenis tinggi dan beri besar. Ini membantu meningkatkan bilangan buah dan mempercepat pematangan mereka. Untuk membentuk semak, mungkin terdapat dalam batang 1, 2 atau 3. Selepas mencubit di kilang itu hendaklah meninggalkan sekurang-kurangnya 5 berus dengan buah-buahan dan 30 daun.

Penjagaan pertama untuk tomato dalam video terbuka