Saya mempunyai delphinium lama di dacha saya, saya pernah mengambilnya dari tetangga saya pada satu masa. Pada tahun ini, saya perhatikan bahawa katil menjadi sangat jarang berlaku, banyak semak hilang. Saya ingin mengemas kini penanaman, kerana bunga-bunga ini sangat cantik, pada masa yang sama, dan mencari varieti baru, di kedai kami, saya melihat warna lain daripada saya. Beritahu saya, bilakah mungkin untuk menanam delphinium pada benih dari benih dan bagaimana untuk melakukannya dengan betul?

delphinium daripada benihAnak benih digunakan untuk menanam delfinium tahunan, tetapi juga spesies dari tumbuhan ini harus dikemas kini secara berkala, kerana sepanjang masa, banyak semak mati, terutama jika musim gugurnya hujan dan berlarutan. Salah satu cara pendaraban tumbuhan, yang membolehkan pada masa yang sama untuk memperoleh jenis baru dari perennials, adalah penanaman benih.

Bilakah menanam benih delphinium pada benih?benih dolphinium

Masa yang mungkin untuk memulakan benih dolphinium yang tumbuh bergantung kepada keadaan cuaca. Sebelum penubuhan cuaca panas yang stabil, apabila tiba masanya untuk menanam benih di ladang terbuka, benih mestilah tepat pada waktunya untuk berkembang dan bertambah kuat. Dalam kawasan di mana musim bunga awal dan hangat, ia mungkin untuk memulakan menyemai pada akhir bulan Februari. Jika musim sejuk berlarutan, lebih baik menangguhkan kerja menyemai untuk bulan Mac atau April.

Bagaimana menyediakan benih?penyediaan benih

Benih delphinium, terutamanya jika mereka dikumpulkan secara bebas atau diterima sebagai hadiah daripada rakan-rakan, mesti semestinya disingkirkan. Untuk melakukan ini, mereka mesti diletakkan dalam beg tisu, dan dimasukkan ke dalam larutan kalium permanganat selama 20 minit. Prosedur ini akan membantu untuk menghancurkan bakteria yang mungkin dan melindungi bahan penanaman daripada penyakit.

Biji-bijian yang dibumbui, yang dibeli di kedai, tidak memerlukan rawatan awal – mereka boleh disemai dengan serta-merta.

Buku asas yang manakah yang harus saya gunakan?menyemai benih

Agar anak-anak benih mendapat pemakanan yang mencukupi, sistem akar dapat bernafas, dan semak-semak dapat dengan mudah dikeluarkan dari tapak semaian tanpa merosakkan akarnya, tanahnya mesti subur dan sederhana.

Related  Menanam strawberi dari benih

Untuk penanaman benih delphinium, substrat universal yang sedia ada boleh dibeli di kedai atau dibuat secara berasingan, bercampur dengan perkadaran yang sama seperti komponen:

  • tanah taman;
  • humus;
  • gambut;
  • perlit sedikit.

Primer taman mesti terlebih dahulu dikukus pada mandi wap untuk menyingkirkan kemungkinan kulat.

Bagaimana untuk menanam benih dan menjaga anak benih?benih dolphinium

Dalam bekas yang rendah tuangkan tanah yang disediakan dan satu demi satu untuk meletakkan biji delphinium pada jarak yang dekat antara satu sama lain. Isi mereka dengan lapisan bumi nipis dan taburkan dengan banyaknya dari senapang semburan.

Sebelum kemunculan periuk dengan benih yang disemai adalah lebih baik untuk menyimpan filem gelap di tempat yang terpencil dengan suhu 10 hingga 16 darjah Celsius – dalam gelap dan sejuk, bunga-bunga itu keluar dengan lebih baik. Tetapi sebaik sahaja pucuk masuk, tangki mesti dibuka dan meletakkan di tempat yang cerah.

Penjagaan anak benih adalah mudah dan terdiri daripada aktiviti-aktiviti seperti:

  1. Penyiraman yang kerap
  2. Pilihan dalam pasu berasingan, apabila sepasang daun nyata dibentuk pada anak benih.
  3. Zakalyvanie selama 2 minggu sebelum mendarat di tanah.

Anak benih yang sudah masak sudah siap untuk ditanam di atas katil.

Video mengenai penanaman bibit dolphinium