Sepanjang tahun lalu, disenyawakan taman dengan Osmocot dan membual kemudian tuaian besar. Saya tidak mendengarnya. Beritahu kami apa yang diketahui mengenai baja Osmocot? Bolehkah saya memohonnya untuk bunga bilik berpakaian dan di taman?

Ganjil dalam bidang persediaan untuk menanam tanaman Osmocot di pasaran domestik telah muncul agak baru-baru ini, dan banyak tukang kebun menganggapnya dengan tidak percaya. Walau bagaimanapun, keraguan mereka adalah sia-sia – ubat ini telah lama digunakan oleh profesional Eropah dan pencinta taman dan taman. Apa yang diketahui mengenai persenyawaan Osmocot dan apakah rahsia popularitinya di Eropah?

Struktur penyediaan

butiran

Osmokot boleh didapati dalam bentuk bola pelet. Di dalam cangkang resin biodegradable adalah unsur surih, komposisi yang bergantung kepada bentuk pelepasan dadah. Unsur-unsur utama dalam setiap bentuk adalah:

 • magnesium;
 • fosforus;
 • kalium;
 • nitrogen.

Bergantung kepada tujuan jenis baja tertentu, ia juga termasuk bahan tambahan seperti mangan, besi, tembaga, dan sebagainya.

Ciri-ciri baja

Ciri khas ubat adalah keunikan tindakannya. Apabila digunakan untuk tanah, granul dibubarkan tidak serta-merta, tetapi secara beransur-ansur. Kerana setiap lapisan kulit larut, sebilangan nutrien dikeluarkan, menyebarkan tumbuhan dengan jumlah elemen yang diperlukan, bergantung pada tahap perkembangan dan keperluannya. Proses melepaskan unsur juga dipengaruhi oleh keadaan cuaca: tindakan yang paling aktif dalam dadah berlaku semasa tempoh suhu tinggi.

Osmokot mempunyai tindakan yang berpanjangan, jadi satu aplikasi granul cukup untuk menyediakan budaya dengan nutrisi yang mencukupi.

Di samping itu, nutrien dalam penyediaan dalam bentuk yang boleh dicapai dan dalam jumlah yang seimbang, dan shell akhirnya larut sepenuhnya. Terima kasih kepada proses pelepasan khas, unsur-unsur tidak dibersihkan dari tanah, dan baja boleh digunakan dalam mana-mana cuaca.

Related  Kami merancang untuk menanam: timun selepas kubis – "ya" atau "tidak"

Hasil daripada suplemen dengan ubat:

 1. Tumbuh tumbuh lebih cepat dan kurang sakit.
 2. Budaya hiasan berkembang lebih lama dan lebih banyak.
 3. Kematangan panen sedang mendekati, dan ia bertahan lebih lama.
 4. Meningkatkan ciri-ciri rasa buah-buahan.
 5. Anak benih hidup lebih aktif.

Jenis penyediaan

jenis osmot

Bergantung kepada kehidupan butiran-butiran Osmocot mempunyai bentuk output (masing-masing dicat dalam warna yang sepadan):

 • butiran merah – 3 hingga 4 bulan yang lalu;
 • coklat – 5 hingga 6 bulan;
 • biru – 8 hingga 9 bulan;
 • kuning – dari satu tahun hingga 14 bulan;
 • ungu – dari 16 hingga 18 bulan.

Di mana dan bagaimana untuk memohon baja?

pentadbiran dadah

Osmokot disyorkan untuk membuat di atas lapisan tanah dengan bunga atas berpakaian, serta semasa pembenihan atau pemindahan anak benih di taman. Baja boleh digunakan untuk semua jenis tumbuhan, berdasarkan keperluan dan fasa pembangunan mereka.

Bagaimana untuk menentukan jenis baja yang dipilih? Ia sangat mudah – tempoh dadah sepadan dengan tempoh vegetatif tumbuhan. Semakin besarnya, semakin lama tempoh baja tersebut.

Untuk tanaman taman yang ditanam di ladang terbuka, lebih baik menggunakan bentuk dengan tindakan singkat (butiran merah). Dan untuk tumbuhan rumah hijau dan bunga dalaman, kapsul biru lebih sesuai.

Dos penyediaan bergantung kepada saiz tanaman dan keperluannya. Oleh itu, untuk tumbuhan periuk kecil, 1.5 gram per pasu dengan kelantangan 1 liter, untuk periuk yang lebih besar, sehingga 3 gram penyediaan setiap liter kelantangan. Tanaman besar (mawar) dan pokok mungkin memerlukan penggunaan baja 80 hingga 150 g untuk setiap belukar. Dos spesifik perlu dipertimbangkan dalam arahan.

Aplikasi Osmokota dalam berkebun – video