Pada tahun ini, saya mengambil risiko untuk menanam gladioli di dacha, walaupun saya lebih suka bunga dari musim bunga di musim bunga. Semua mentol telah berjaya diambil, walaupun tidak ada pengalaman sedemikian. Beritahu saya, dalam apa penjagaan yang gladioli diperlukan untuk membuat mereka mekar?

gladiolus di atas katilGladioli tidak sukar. Sudah tentu, anda perlu menanam dengan penanaman kecil dan merapatkan mentol untuk musim sejuk, tetapi pada amnya mereka agak tenang bunga yang tidak memerlukan keperluan khas. Untuk gladioli berkembang dengan baik dan berkembang pesat, perlu dilakukan secara praktikal langkah-langkah yang sama seperti ketika membiakkan bunga lain, dengan sedikit perbezaan mengenai musim dingin.

Asas penjagaan gladioli ialah:

  • pilihan tapak pendaratan yang betul;
  • mod penyesuaian air;
  • berpakaian atas berkala.

Di mana lebih baik menanam gladioli?

gladiolus di atas katil

Gladiolus suka cahaya dan panas, jadi untuk menanam mentol anda perlu memilih kawasan yang terang yang tidak dibayangi atau ditiup.

Apabila menanam di tempat teduh, tumbuh-tumbuhan berkembang dengan buruk, dan berbunga sama ada di kemudian hari, atau tidak sama sekali.

Ia juga harus diingat bahawa bunga itu tidak bertolak ansur dengan kedekatan air bawah tanah, jadi katil harus diletakkan di atas tanah yang rata atau miring agar airnya dapat longkang.

Di satu tempat gladiolus boleh ditanam tidak lebih daripada dua tahun. Apabila menanam corms besar sebaiknya ditanam secara berasingan dari kecil, jadi mereka tidak menindas mereka.

Bagaimana air?

menyiram gladioli

Pada musim panas yang panas, semasa berbunga, anda perlu menyiram bunga dua kali seminggu, supaya peduncle tidak layu dan semua tunas pada mereka boleh dibuka. Selebihnya, penyiraman tunggal (sekali setiap 7 hari) cukup, tetapi banyak. Adalah penting untuk tidak membiarkan air mengalir pada daun.

Related  Bagaimana untuk mengeringkan mawar

Setiap 10 hari, perlahan-lahan melonggarkan tanah di sekitar mentol, jika tidak, kerak yang terbentuk tidak akan membenarkan akarnya “bernafas”. Supaya tanah itu tidak kering dengan cepat, anda boleh menutupi tumbuhan dengan humus.

Bilakah membuahkan gladioli?

membaja gladioli

Sepanjang musim panas, bunga mesti diberi makan sekurang-kurangnya tiga kali:

  1. Apabila daun 3 tumbuh dari mentol, gunakan baja nitrogen (25 g urea setiap 1 m2 tanam).
  2. Dalam fasa penampilan 6 daun menambah persiapan kalium fosfat (15 g super fosfat dan 10 g kalium sulfat dan ammonium sulfat).
  3. Selepas pembentukan peduncle, tidak termasuk unsur-unsur nitrogen dengan menambahkan 15 g kalium klorida dan 30 g superfosfat.

Untuk mempercepatkan pembungaan, anda boleh menyembur gladiolus pada daun dengan larutan tembaga sulfat (setiap liter air 0.2 g dadah).

Penyediaan mentol untuk musim sejuk

menggali mentol

Pada pertengahan bulan September, apabila skala bawang dibentuk pada mentol, mereka mesti digali. Daun, peduncle dan rootlets dipotong dengan pruner, dan rendam mentol dalam larutan Fundazol selama setengah jam. Kemudian bilas, lulus penyelesaian lemah kalium permanganat dan letakkan pada pengeringan selama 2 minggu.

Simpan mentol gladioli pada musim sejuk di dalam kotak kadbod atau beg tisu di tempat yang sejuk (ruang bawah tanah).

Video mengenai gladioli yang semakin meningkat: penanaman dan penjagaan