Kembali dari bercuti, menyedari bahawa dracaena saya yang cantik di hujungnya menjadi kering. Beritahu saya, mengapa dracaena mengeringkan tip daun? Adakah terdapat cara untuk memperbaiki keadaan?

dracaena dewasaDalam dracaena yang sihat, yang disimpan dalam keadaan yang selesa untuknya dan dijaga dengan baik, daun panjang mempunyai warna hijau gelap yang kaya, seragam sepanjang panjangnya. Sekiranya tiba-tiba pada plat daun kering tompok kuning muncul di hujung, perlu mengambil langkah segera untuk tidak kehilangan tumbuhan. Untuk melakukan ini, kita mesti terlebih dahulu mewujudkan penyebab fenomena ini, dan kemudian membetulkan kesilapan dalam penjagaan atau faktor lain yang menyebabkan kekalahan.

Penyebab utama pengecutan tip daun di dracaena ialah:

  • tidak cukup udara lembap di dalam bilik;
  • pelanggaran dalam rejim penyiraman bunga;
  • lebihan cahaya;
  • kekalahan oleh perosak.

Kelembapan udara yang rendah

daun dracaena

Selalunya pengeringan daun berlaku di musim sejuk, apabila bilik itu dikuasakan oleh bateri pemanasan. Dracaena adalah asli dari kawasan tropika yang lembap, jadi udara kering tidak dapat diterima olehnya. Untuk meningkatkan kelembapan, mahkota perlu disembur setiap hari. Selain itu, di sebelah periuk, anda boleh meletakkan segelas air. Mengoyak, ia akan membantu dracene bertahan musim pemanasan. Pada musim panas, perlu menyemburkan bunga beberapa kali sehari dan kerap mengatur “prosedur mandi” untuknya.

Jika bunga secara beransur-ansur dan secara berkala (secara purata sekali setiap dua tahun) benar-benar kering daun yang lebih rendah, tidak ada sebab untuk dibimbangkan. Oleh itu, tumbuhan semata-mata menghilangkan dedaunan lama.

Masalah dengan penyiraman

Walaupun dracaena suka kelembapan, ia tidak menyentuh tanah – dia hanya perlu mengeringkannya. Genangan kelembapan adalah seperti merosakkan bunga sebagai udara kering. Ia cukup untuk menyiram tumbuhan sekali seminggu, dan sepanjang masa – untuk menyembur pada daun.

Walau bagaimanapun, mustahil untuk mengeringkan tanah sepenuhnya – dalam kes ini, daun tidak hanya akan kering dari hujung, tetapi akan menjadi lembap dan perlahan-lahan jatuh.

Tempat yang salah dipilih

daun dracaena kering

Tempat yang paling optimum untuk dracaena – jauh dari tingkap matahari yang basah. Sinaran lurus harfiah membakar bintik-bintik pada daun, kedua-duanya di hujung dan di sepanjang keseluruhan daun.

Sesetengah jenis dracaena tumbuh baik walaupun di tingkap utara. Bagaimanapun, harus diingat bahawa jenis dengan dedaunan variegasi masih memerlukan pencahayaan lebih daripada tumbuhan monokromatik.

Kehadiran perosak

Daun dracaena mula kering dari tip, dan kemudian sepenuhnya, jika skabbard telah menetap di belukar. Kaedah perjuangan yang paling berkesan adalah untuk mengumpul serangga dengan tangan anda semasa mereka masih muda dan tidak mempunyai masa untuk ditutup dengan kulit kasar. Jika tidak, anda perlu mengambil ubat khas.

Related  Bagaimana cara membuat gippeastrum berbunga?

Apa yang perlu dilakukan apabila tips daun kering dracaena – video