Beritahu saya, bilakah anda boleh menanam terung? Sebelum ini, mereka sentiasa membeli bibit siap sedia, tetapi tahun ini mereka memutuskan untuk cuba mengembangkan sendiri.

apabila menanam terung

Terung – budaya yang memerlukan tukang kebun perhatian yang lebih sedikit. Tidak seperti lada dan tomato, yang membangunkan lebih cepat, dalam terung semasa musim tanaman yang lebih lama dalam hubungan ini dan terma menyemai tanaman ini adalah sedikit berbeza. Di samping itu, sinenkie menuntut untuk haba: untuk semak tidak terjejas dengan kehadiran semula fros, bukan sahaja perlu menunggu sehingga mereka lulus oleh, tetapi juga di jalan perlu mewujudkan suhu panas yang stabil 20 darjah Celsius – iaitu berapa banyak yang anda perlu benih terus aktif membangunkan dan membentuk ovari.

Pada nilai suhu yang lebih rendah, tumbuh-tumbuhan mula melambatkan pertumbuhan, dan mungkin mati.

Untuk mempercepat permulaan buah menghasilkan kaedah benih penanaman, jadi budaya paling sering ditanam dengan cara ini.

Masa terapung boleh ditanam bergantung kepada tiga faktor, iaitu:

  • iklim tempatan;
  • tempat penanaman;
  • kematangan tuaian (ciri varieti).

Menanam masa bergantung kepada rantau yang semakin meningkatpucuk aubergine

Oleh kerana terung memerlukan kehangatan untuk pertumbuhan dan pembiakan, keadaan iklim memainkan peranan penting dalam menentukan penanaman masa, kerana musim bunga tidak datang di mana-mana pada masa yang sama. Oleh itu, jika di selatan benih boleh ditanam pada akhir bulan Februari, maka di tengah band ini adalah 20hb Mac. Di kawasan utara, ia tidak akan berlebihan untuk menunggu sehingga awal bulan April, kerana sebelum bulan Jun masih tidak mungkin untuk memindahkan benih.

Bilakah menanam ubat untuk penanaman rumah hijau dan tanah terbuka?menyemai benih

Ia juga perlu mengambil kira masa di mana terung akan ditanam. Di zon tengah, budaya pencinta panas ini ditanam di rumah hijau, yang meningkatkan peluang mendapatkan tanaman. Tanah di premis yang dilengkapi khas itu memanaskan dengan baik di suatu tempat pada separuh kedua bulan Mei – kemudian benih siap dipindahkan ke rumah hijau. Anak benih itu mempunyai masa untuk bertambah dan bertambah kuat pada masa ini, sudah pada separuh kedua bulan Februari untuk menyemai benih.

Di kawasan selatan kebun reshivshiesya terung kilang langsung pada saham katil taman, perlu tahu bahawa anak benih dipindahkan akan mungkin tidak lebih awal daripada bulan Jun, jadi tergesa-gesa dengan menyemai tidak perlu. Menanam benih untuk benih dalam kes ini ia adalah perlu pada akhir bulan Mac.

Kesan varieti pada tempoh penanamanbenih terung

Walaupun di peringkat pembelian benih, perhatian harus dibayar kepada fakta bahawa pematangan buah bergantung pada varietas yang mereka milik, yaitu:

  • Spesies awal yang masak sudah siap untuk makan hanya 3 bulan selepas penanaman;
  • jenis dengan matang matang memerlukan tiga minggu lagi untuk mencapai kematangan teknikal;
  • tetapi terung terlambat tidak perlu sehingga 150 hari sekali untuk membuat panen masak.

Di dalam benih tempat kekal, terong ditanam apabila ia mencapai umur kira-kira 45 hari. Untuk 10 hari lagi, semak perlu menyesuaikan diri selepas pemindahan, dan sehingga 5 hari, biji diperlukan untuk kemunculan. Jumlahnya adalah kira-kira 2 bulan – usia ideal untuk benih untuk memilih di atas katil.

Atas dasar ini, dan bekalan terung kepada pelbagai tertentu, menyemai masa adalah mudah untuk mengira, sebagai contoh, untuk tiga bulan di rumah hijau berkembang terung awal pada akhir Mei, menyemai benih perlu berada dalam musim sejuk, pada bulan Februari.

Video mengenai penanaman terung dalam benih: bila dan bagaimana dengan betul