Awak baik! Saya sangat diseksa oleh satu soalan. Bolehkah saya memohon teknologi menanam dan menanam strawberi di Rusia di ladang Inggeris? Terima kasih atas jawapannya.

Cara penanaman strawberi yang ditunjukkan pada video telah menemui aplikasi dan di Rusia. Ini dipanggil hidroponik – apabila tumbuhan ditanam menggunakan substrat khas yang tidak mengandungi bumi. Kebanyakan hidroponik digunakan di rumah hijau, sambil menanam bukan sahaja strawberi, tetapi juga spesies tumbuhan lain. Teknologi ini membolehkan anda memperoleh hasil yang baik tanpa mengira keadaan cuaca.

Faedah menggunakan hidroponikstrawberi dalam kuali

Kaedah hydroponics sering digunakan untuk menghasilkan tanaman pada masa yang luar biasa, iaitu hampir sepanjang tahun. Ini amat penting bagi kawasan di mana keadaan suhu tidak sesuai untuk buah berry yang panas ini. Di samping itu, kelebihan utama hidroponik adalah:

  • penuaian yang lebih banyak dan kualitatif;
  • keupayaan untuk menanam tanaman di kawasan di mana tanah tidak subur (kerana ia tidak digunakan untuk menanam);
  • kemudahan penjagaan dan penuaian, kerana rak dengan tumbuhan berada di atas paras tanah.

Substrat nutrien untuk strawberi harus berliang dan juga dibiarkan di udara dan kelembapan.

Hydroponics boleh digunakan bukan sahaja dalam penanaman stroberi. Seringkali ia digunakan oleh tukang hortikultur, menyesuaikan teknologi kepada keadaan rumah, contohnya, beri tumbuh di balkoni atau loggia (terlindung).

Bagaimana untuk menanam strawberi pada hidroponik? strawberi dalam paip

Terdapat beberapa kaedah hidroponik, tetapi sistem pengairan titisan yang paling biasa, seperti dalam video (jelas bagaimana tiub itu berjalan di sepanjang pelongsor).

Prinsip penanaman adalah seperti berikut:

  1. Pallet ditutup dengan filem yang tidak memancarkan cahaya. Di dalamnya, lubang dibuat di mana air berlebihan akan mengalir ke dalam dulang titisan. Dari palet itu sendiri, kelembapan dibuang melalui paip berasingan.
  2. Satu substrat diletakkan di atas filem itu. Bulu mineral yang paling kerap digunakan, serat kelapa atau campuran gambut.
  3. Tiub dubur digunakan di sepanjang palet, di mana larutan nutrien akan dibekalkan untuk melembapkan substrat.
  4. Semak strawberi ditanam di dalam substrat, memerhatikan jarak kira-kira 25 cm di antara mereka. Akar benih dicuci terlebih dahulu.

Strawberi boleh ditanam dalam pasu berasingan. Mereka digantung pada satu ketinggian atau dipasang di palet, dan digabungkan dengan tiub ke dalam sistem yang sama.

strawberi di dalam pasu

Di hidroponik kedua-dua kaedah penanaman mendatar dan menegak (contohnya, dalam beg) berfungsi dengan baik. Tetapi untuk penanaman adalah lebih baik untuk menggunakan hanya jenis remontan stroberi.

Melalui sistem penurunan tunggal, satu penyelesaian nutrien khas dibekalkan kepada setiap anak benih. Setiap 2 minggu komposisi segar dicurahkan ke dalam sistem, yang bergantung kepada musim pertumbuhan dan peringkat perkembangan strawberi.

Teknologi hidroponik tumbuh-tumbuhan yang tumbuh di rumah hijau juga menyediakan pencahayaan dan pemanasan tambahan supaya pada musim sejuk, anak benih tidak membekukan.

Tumbuh Strawberi pada Hidroponik di Wilayah Krasnodar – video