Saya mempunyai banyak semak mawar di laman web ini. Saya selalu membeli anak benih yang telah disediakan, dan kawan saya menasihatkan saya untuk cuba menanam bunga mawar dengan bantuan kentang. Dia mengatakan bahawa keratan di dalamnya sudah mantap. Beritahu saya cara menanam sebuah rumah bunga mawar di dalam kentang?

Setiap orang yang suka mawar, sekurang-kurangnya sekali cuba membesar dengan sendiri, dan hasilnya tidak selalu menggalakkan. Seperti yang anda ketahui, bunga mawar itu sedikit berubah, dan tidak semua orang boleh mendapatkan anak benih baru.

mawar dan kentang

Keratan yang sering digunakan untuk penyebaran mati semasa perakaran: dari kekurangan oksigen apabila mereka bercambah di dalam air, atau mereka kering menggunakan kaedah penanaman ke dalam tanah untuk percambahan. Untuk mengelakkan kesilapan-kesilapan ini, penanam bunga yang berpengalaman dinasihatkan untuk mencuba untuk menanam rumah-rumah mawar dari pemegang ke dalam kentang. Kentang tidak hanya mengekalkan tahap kelembapan yang diperlukan, tetapi juga berkongsi dengan kanji keratan.

Penyediaan keratan

penyediaan keratan

Untuk percambahan, anda boleh menggunakan kedua-dua keratan dari belukar yang tumbuh di atas katil bunga, dan keratan dari bunga dalam sejambak. Untuk menyediakan pemotongan untuk rooting:

  1. Mempunyai menembak yang baik dengan pisau tajam atau pruner dengan panjang sehingga 25 cm.
  2. Potongan atas mesti menonjol di atas buah pinggang sebanyak 1.5 cm, dan dibuat pada sudut tepat.
  3. Potongan rendah harus dibuat pada sudut akut.
  4. Keluarkan daun dari keratan, meninggalkan beberapa bahagian di atas.
  5. Bahagian proses dengan potassium permanganate (penyelesaian lemah).
  6. Letakkan pemotongan selama sehari dalam larutan stimulan pertumbuhan (Kornevin atau Heteroauxin).

Penggunaan biostimulator akan menimbulkan kemunculan rootlets, dan selepas beberapa minggu, batang akan menjadi bercambah. Tanpa stimulator pertumbuhan, proses ini akan diseret selama sebulan.

Related  Apakah biji-bijian petunia terbaik untuk membeli benih yang semakin meningkat?

Menanam keratan ke dalam kentang

keratan dalam kentang

Besi yang disusun dipotong menjadi ubi kentang dengan potongan tajam. Ia harus tanpa kerosakan dan tanpa mata. Satu kentang terikat ke dalam satu kentang.

Kentang dan potongan perlu ditanam di dalam periuk dengan tanah nutrien, meletakkan lapisan saliran tanah liat berkembang di bahagian bawah periuk, dan tutup dengan balang kaca dari atas. Anda boleh menggunakan botol plastik.

keratan ditanam dalam botol

Daun di atas keratan tidak boleh menyentuh sisi tin.

Penjagaan untuk pemegangnya

Letakkan periuk dengan keratan di tempat yang hangat dengan pencahayaan yang baik. Air dua kali sehari dalam sepuluh hari, mengelakkan genangan air, jika sebaliknya tangkai boleh reput. Adalah baik untuk memohon penyemburan daun.

Selepas pucuk muncul (selepas dua atau tiga minggu), balang harus dibuka secara berkala, secara beransur-ansur memerah mawar di bawah keadaan suhu biasa. Setiap kali masa kediaman dengan periuk terbuka meningkat, dan selepas dua minggu ia dibersihkan sepenuhnya.

Sekiranya pemotongan dengan pucuk baru melepaskan pucuk, ia mesti dipotong, supaya ia tidak mengambil daya dari bunga.

Pendaratan keratan berakar di atas katil bunga

tangkai hitam yang berakar

Mawar yang ditanam dalam kentang, berbanding dengan benih biasa, mempunyai imuniti yang agak berkurangan. Oleh itu, mereka perlu dipindahkan ke tanah terbuka pada musim bunga, supaya sebelum bermulanya frosts belukar mempunyai masa untuk bertambah kuat.

Untuk musim sejuk, mawar muda perlu disembunyikan. Untuk melakukan ini, anda boleh mengambil cawangan pain atau taburkan belukar dengan daun yang jatuh dari pokok buah-buahan dan pokok renek, dan di atas untuk meletakkan bumi supaya daun-daun tidak terpesona oleh angin. Mengasaskan mawar hanya selepas penyejukan berterusan (5 darjah di bawah sifar), jika dilakukan terlalu cepat, ia akan mula berkecambah.

Related  Memilih rumput terbaik untuk rumput di negara ini

Sebuah video mengenai peraturan rooting mawar dalam kentang