Pada musim luruh dia membuat rumah hijau kecil untuk sayur-sayuran. Ini adalah pengalaman pertama saya yang semakin berkembang. Beritahu saya, apakah masa yang paling sesuai untuk menanam tomato untuk rumah hijau, supaya benih terbentuk dengan baik?

Tomato ditanam oleh semua orang yang mempunyai sekurang-kurangnya sebidang tanah. Ada yang hanya menggunakannya sendiri, yang lain – untuk dijual. Walau bagaimanapun, semua petani trak bermimpi untuk menuai tuaian yang baik, dan secepat mungkin. Oleh itu, jika boleh, tomato ditanam di rumah hijau. Dalam keadaan rumah hijau, tumbuh-tumbuhan berkembang dengan lebih baik dan mengalami kurang. Di samping itu, buah itu masak beberapa minggu lebih awal dengan hasil dua kali, sekurang-kurangnya.

anak benih di rumah hijau

Proses menanam tomato di rumah hijau boleh dibahagikan kepada tahap-tahap berikut:

  1. Pembenihan benih.
  2. Penyediaan benih dewasa untuk transplantasi di rumah hijau.
  3. Penyediaan rumah hijau.
  4. Transplantasikan anak benih tomato ke dalam rumah hijau.
  5. Penjagaan lanjut dan panen tomato.

Salah satu perkara utama mereka ialah masa yang betul untuk menanam benih tomato di rumah hijau. Terlalu awal atau sebaliknya, penanaman lewat boleh menjejaskan pertumbuhan tomato.

Penyediaan benih tomato untuk berkembang di rumah hijau

penyediaan benih

Untuk mendapatkan anak benih tomato, benih disemai di rumah hijau pada bulan Februari atau awal Mac. Penanaman dilakukan di tanah lembap dan hangat. Jika ini tidak mungkin, anda boleh menanam benih terus di dalam apartmen, meletakkan cawan di ambang jendela yang ringan. Apabila anak benih sudah cukup dewasa, anda perlu menguatkannya untuk mempersiapkan perubahan dalam rejim suhu (iaitu, untuk pemindahan di rumah hijau).

Proses pengerasan harus bermula paling lambat dua minggu sebelum mendarat di rumah hijau.

Di dalam bilik membuka tingkap, pertama untuk beberapa jam, dan secara beransur-ansur meningkatkan masa. Dari keempat hari anak benih boleh dibawa ke balkoni dan, jika cuaca baik-baik saja, tinggalkannya di sana untuk malam. Sekiranya benih disemai di rumah hijau, mereka menaikkan bingkai untuk ditayangkan, dan kemudian menghapuskannya sepenuhnya.

Pada anak benih, siap untuk pemindahan, daun mempunyai warna ungu, dan ketinggiannya tidak kurang dari 25 cm.

Empat hari sebelum pemindahan, anak benih dengan tunas disembur dengan larutan asid borik pada kadar 1 g ubat per liter air (supaya mereka tidak jatuh). Dan dua hari sebelum pendaratan, dua daun yang lebih rendah dipotong untuk membuat anak benih lebih mudah diambil.

Menyediakan rumah hijau

penyediaan rumah hijau

Masa untuk menanam tomato untuk rumah hijau bergantung kepada jenisnya:

  • dalam kaca rumah kaca – April;
  • dalam rumah hijau filem – Mei.

Related  Bagaimana untuk menyebarkan bunga raya di rumah?

Keperluan umum untuk kedua-dua jenis rumah hijau ialah kehadiran tanah yang dipanaskan dengan baik pada kedalaman 15 cm (tidak kurang daripada 13 darjah haba). Semak kesediaan tanah dengan termometer.

Tanah di rumah hijau sebelum ini dikemas kini: keluarkan lapisan atas, dan tanah selebihnya dirawat dengan tembaga sulfat. Seminggu sebelum menanam benih, katil dilonggarkan dan ditanam dengan humus.

Menanam benih di dalam rumah hijau

Anak benih ditanam pada petang pada jarak 50 cm dari satu sama lain dalam susunan berperingkat. Berhampiran setiap belukar dipasang sokongan, yang mana ia akan mengikat.

Jenis-jenis awal yang sudah masak sudah dekat dengan tingkap, dan di belakangnya – yang lebih tinggi. Rumah hijau sentiasa berventilasi. Anak benih disenyawakan dengan superfosfat dan pasynkuyut.

Menanam tomato di rumah hijau – video