Memutuskan tahun ini untuk menanam kekwa dari biji benih. Satu belukar dewasa yang sudah saya miliki – pada musim gugur saya memindahkannya ke dalam periuk untuk musim sejuk di ruang bawah tanah. Beritahu saya, bilakah masa yang paling sesuai untuk penanaman krisan dari periuk di tanah terbuka?

Chrysanthemums boleh didapati di hampir setiap katil bunga. Mereka berhak mendapat kasih sayang para penanam bunga berkat bunga berbunga yang banyak dan panjang, dan juga bersahaja dalam penjagaan mereka.

Tumbuhan yang sedia dibuat boleh dibeli di kedai bunga, tetapi ia boleh ditanam oleh anak benih atau oleh potongan pucuk yang diambil dari jiran. Dengan penjagaan yang betul, anak benih muda atau keratan akar akan akhirnya menjadi semak bertubuh penuh. Dan kemudian datang salah satu momen utama – menanam kekwa dari periuk di tanah terbuka.

Kepada krisan cepat berakar dan gembira dengan berbunga pada tahun pertama, anda perlu memberi perhatian kepada beberapa perkara yang berkaitan dengan pemindahan:

  • pilih masa dan tempat yang betul;
  • menyediakan tanah;
  • kerap menjaga rumput;
  • menjalankan pembajaan berkala.

Masa dan tempat penanaman krisan

tempat untuk kekwa

Dan krisan muda, dan semak, yang digali dan ditanam di dalam periuk untuk musim sejuk di dalam rumah, harus ditanam di tanah terbuka tidak lebih awal daripada tanah yang hangat. Suhu optimum lapisan bumi ke kedalaman 20 cm ialah 14 darjah haba. Bergantung kepada keadaan cuaca, anggaran masa pengembaraan adalah akhir bulan Mei.

Chrysanthemum mesti ditanam selepas frosts malam habis. Adalah lebih baik untuk melakukannya pada waktu pagi atau dalam cuaca yang mendung.

Untuk pembungaan yang subur dan pembentukan ulangan bunga besar kekwa memerlukan pencahayaan yang baik, maka elakkan tempat yang rindang. Di samping itu, laman web ini mesti dilindungi daripada angin dan draf. Juga tidak mengesyorkan menanam tumbuhan di dataran rendah, di mana kelembapan berkumpul – ini menyebabkan kerosakan sistem akar dan kematian lanjut.

Pemilihan dan penyediaan tanah

kekwa

Krisan terbaik tumbuh di tanah subur longgar dengan keasidan neutral.

Tanah liat atau tanah berpasir harus disenyawakan dengan organik (humus).

Di tapak yang dipilih, buat lubang dengan jarak 50 cm untuk jenis besar, dan 30 cm untuk spesies lain. Kedalaman lubang pendaratan bergantung pada saiz sistem akar krisan (akar harus ditempatkan bebas), tetapi tidak perlu diperkuat, karena akar tanaman tidak berkembang mendalam ke kedalaman. Dalam setiap lubang, tuangkan sedikit pasir dan tuangkannya.

Penjagaan krisan dan pemupukan yang ditanam

semak krisan

Penjagaan selanjutnya untuk penanaman termasuk:

  • menyiram secara tetap di bawah akar air berdiri;
  • melonggarkan tanah selepas pengairan;
  • penyingkiran tumbuh-tumbuhan rumpai.

Untuk membentuk belukar yang indah, tumbuhan muda ditebang.

Untuk menyuburkan krisan yang ditanam menggunakan persediaan organik dan kompleks. Untuk memanjangkan pembungaan, gunakan pembajaan fosforus. Hanya dalam satu musim ia sudah cukup untuk membuat tiga baja tambahan.

Pemindahan Chrysanthemum Spring dengan Pembiakan – video