Beritahu saya, bila hendak menyemai marigolds pada anak benih? Sentiasa menanam bunga betul-betul di atas katil bunga, tetapi saya ingin menikmati berbunga bukan sahaja di akhir musim panas dan musim luruh. Jiran mencadangkan bahawa jika ditanam dengan anak benih, mereka akan mekar lebih awal.

anak benih marigold

Marigolds atau blackgrass adalah salah satu bunga taman yang paling bersahaja. Benih mereka dibezakan dengan percambahan yang baik, semak-semak itu tidak benar-benar tidak tepat dalam penjagaan, tetapi mereka akan menyenangkan untuk masa yang lama dengan berbunga yang elegan. Di samping itu, aroma ciri-ciri inflorescences dan daun akan menakutkan dari tapak perosak kecil, yang menjadikan bunga mencari mencari petani trak.

Kaedah pengeluaran reproduksi Marigold yang paling biasa adalah benih. Selalunya, benih disemai dengan segera di kawasan terbuka dan pada akhir musim panas, semak-semak yang subur akan ditutup dengan bunga-bunga yang berwarna kuning atau coklat, yang menghasilkan bau yang tetap dan kaya.

Kaedah benih membolehkan untuk menghampiri masa berbunga selama sebulan, dan juga untuk mengelakkan prosedur seperti penipisan pucuk di atas katil, seperti biasanya benih disemai “dengan margin”, sekiranya, tidak semua akan naik.

Bilakah menanam marigolds pada benih? Masa pembibitan bergantung kepada dua faktor:

  • iklim tempatan;
  • tempoh berbunga yang dijangkakan.

Ciri-ciri iklim benih yang semakin meningkatmarigolds

Apabila merancang penanaman anak benih, kita harus memberi perhatian kepada fakta bahawa benih marigold ditanam di atas katil tidak lebih awal daripada tanah memanas dengan baik. Di jalanan perlu ditubuhkan cuaca panas dengan nilai plus yang stabil, termasuk pada waktu malam – dari anak benih berulang berisiko mati.

Di setiap rantau, musim bunga datang pada waktu yang ditetapkan. Jika anda boleh menanam benih di atas katil pada Mei di jalur selatan, maka di kawasan utara, semak akan dapat “bergerak” ke jalan hanya pada akhir bulan Jun. Prosiding dari ini, syarat penyebaran benih ditentukan, yang berkisar dari akhir bulan Februari hingga bulan April.

Pengaruh masa berbunga pada waktu penaburananak benih berbunga

Rata-rata, marigolds memerlukan kira-kira dua bulan untuk tumbuh dari semak kecil semak kecil dan tunas terikat. Ia perlu bermula dari semasa anda perlu berbunga, iaitu:

  • untuk kawasan selatan, di mana bunga-bunga hitam dapat berbunga di atas katil bunga pada bulan April-Mei, anda boleh menyemai benih untuk anak benih dalam dekad terakhir bulan Februari – dalam sepuluh hari pertama bulan Mac;
  • Untuk berbunga musim panas, penanaman benih lebih baik pada bulan April.

Sekiranya benih tumbuh lebih awal, pada bulan-bulan musim sejuk, anak benih perlu dibawa ke cahaya, jika tidak, mereka akan meregangkan, yang akan memberi kesan negatif kepada bunga.

Kaedah benih – pilihan yang paling optimum untuk mendapatkan mekar marigolds pada masa yang tepat, di samping itu, benih sempurna bertolak ansur dengan pemindahan.

Video mengenai penanaman anak benih marigold