Beritahu saya bagaimana untuk memastikan tulip dalam pasu lebih lama? Saya mempunyai koleksi pelbagai varieti berbeza di dacha, yang dikumpul selama beberapa tahun. Saya hanya memuja bunga-bunga ini, dan sentiasa memasukkannya ke dalam pasu untuk musim. Sayang sekali – beberapa hari kemudian tunas layu dan kelopak runtuh. Adakah terdapat apa-apa rahsia, bagaimana untuk memanjangkan hidup mereka sekurang-kurangnya sedikit?

sejambak bungaSejambak tulip pelbagai warna, sederhana atau terry, dengan kelopak bergerigi licin atau cantik adalah hadiah musim bunga yang dialu-alukan yang setiap wanita akan menghargai. Satu-satunya perkara yang menyedihkan, adalah kecantikan mereka adalah jangka pendek, tetapi jangan kecewa, kerana ia benar-benar mungkin untuk memanjangkannya. Memohon helah kecil, anda boleh mengekalkan kesegaran karangan bunga hingga 1,5 minggu, yang, anda akan setuju, adalah banyak untuk tumbuh-tumbuhan halus yang cepat memudar selepas memotong.

Jadi, bagaimana untuk menjaga tulip dalam pasu lebih lama? Untuk melakukan ini, perlu mengambil pendekatan yang bertanggungjawab terhadap detik-detik berikut:

  • menyediakan bunga potong untuk “berdiri” dalam pasu;
  • “Isi” air dengan komponen yang dapat menyimpannya segar untuk jangka waktu yang lebih lama, yang akan memperlambat pelana bunga, dan menyediakan tanaman dengan nutrisi tambahan;
  • mengambil pasu dengan tulip tempat yang sesuai di dalam rumah.

Letakkan tulip dalam pasu dengan betulpemangkasan bunga tulip

Sebelum menjunam bunga potong ke dalam pasu, mereka perlu disiapkan dengan betul, iaitu:

  1. Dengan berhati-hati memutuskan daun yang lebih rendah, supaya air itu bertukar menjadi hanya minimum batang baki dan daun, kerana mereka mencetuskan perkembangan bakteria, dan air cepat merosot dan mula “bau”.
  2. Matikan setiap tulip ke akhbar dan lepaskan selama dua jam di dalam bilik sejuk (hanya tidak di dalam sejuk). Anda boleh meletakkannya di rak bawah di dalam peti sejuk.
  3. Seketika sebelum meletakkan di dalam pasu, trim tip tipis batang (jika potongannya lurus, maka batang akan terletak di bahagian bawah bekas dan tidak dapat “makan”).

Aktiviti sedemikian akan membantu tulip untuk kekal segar dan “melambatkan” proses-proses penat.

Menyediakan air “betul”bahan tambahan dalam air

Nilai penting untuk sejambak berdiri panjang adalah kualiti air. Pilihan optimum – salji cair, jika ini tidak mungkin, air yang ditapis juga akan dilakukan. Air dalam pasu perlu sedikit (kurang daripada separuh), perkara utama adalah bahawa petua batang berada di dalamnya.

Apabila memilih pasu, keutamaan harus diberikan kepada seramik dan saiz sederhana. Di samping itu, pasu dengan tepi tajam bergerigi tidak sesuai untuk tulip – mereka boleh menggaru daun yang halus, yang akan mempercepatkan pelana bunga.

Untuk mengelakkan perkembangan bakteria putrefaktif dan memberi makan tulip potong akan membantu penambahan komponen seperti dalam air (setiap 1 liter):

  • 1 tablet aspirin;
  • 1 tablet karbon diaktifkan;
  • 1.5 sudu kecil gula.

Air perlu ditukar setiap hari, terutamanya jika anda menambah gula, dan membuang ais secara berkala di sana. Dalam air sejuk, bunga akan hidup lebih lama.

Di mana meletakkan pasu dengan tulip?tulip dalam pasu

Tulip, seperti tumbuhan awal musim bunga, sangat menuntut pada suhu kandungan. Alam tidak memanjakan mereka dengan kehangatan, jadi kita tidak boleh terbawa-bawa. Biasa dengan kesejukan, mereka tidak akan “hidup lama” di dalam bilik yang hangat, jadi pasu perlu diletakkan di tempat yang paling sejuk, jauh dari bateri dan tingkap yang terang.

Memperpanjang kehidupan sejambak tulip – video