Di taman mawar kecil saya, saya tumbuh hanya mawar yang mempunyai pewarna yang luar biasa. Sehingga baru-baru ini, tarikan utama taman bunga adalah mawar hitam. Sekarang saya terbakar dengan keinginan untuk membeli bunga mawar yang ungu. Beritahu saya, apakah jenis popular dengan warna ini?
bunga ros mawar
Mawar mawar adalah kumpulan tumbuhan yang luas, yang termasuk pelbagai jenis mawar, dari hibrid teh, dan berakhir dengan kumpulan besar yang sama dengan sombong. Menyatukan bunga satu ciri – mereka mempunyai warna yang bukan ciri mawar. Berbeza dengan warna merah, putih, kuning atau merah jambu biasa, mawar tersebut mempunyai warna ungu. Mereka juga dipanggil biru atau ungu, bergantung pada warna yang berlaku.

Bagaimanakah mawar luar biasa kelihatan?

Warna asal dari perbungaan itu dicapai hasil daripada pemilihan, jadi semua bunga mawar yang berwarna ungu adalah unik. Ia mendakwa bahawa asas warna ini adalah gen khas yang mewarnai pansies.

Apabila tumbuh bunga ros, anda perlu mempertimbangkan bahawa di bawah matahari mereka kehilangan warna yang kaya. Tempat yang paling sesuai untuk ditanam adalah laman web, yang selepas makan tengahari jatuh ke dalam penumbra.

Wakil-wakil popular bunga ros mawar

Di antara warna-warna dengan pewarnaan yang luar biasa, terdapat kedua-dua jenis baru yang dibiakkan selepas tahun 2000 dan yang lebih tua, yang diketahui sejak akhir abad kelapan belas. Oleh itu, wakil-wakil yang paling terkenal mawar apel adalah jenis:

  1. Blue Nile. Teh dan Hybrid belukar dengan ketinggian purata kira-kira 1 m. Pucuk kuat disemat, bunga yang sangat besar (sehingga 20 cm diameter), terletak dalam melarikan diri bersendirian dalam kebanyakan kes, kadang-kadang dalam hal berkembang merangkumi tiga mawar. Mekar berpanjangan, disertai dengan aroma yang kuat. Selepas pembukaan penuh, warna menjadi lebih ringan.nile biru
  2. Blue Rhapsody. Mawar, semak-semak mekar yang harum, tumbuh lebih dari 1 m. Inflorescence adalah benih yang subur, kuning kelihatan jelas di tengah-tengah bunga. Pada awal berbunga mawar itu berwarna ungu, maka mereka memperoleh warna kelabu-ungu. Warna juga dipengaruhi oleh keadaan cuaca.biru rhapsody
  3. Cardinal de Richelieu. Semut tinggi, berbunga tunggal, tetapi panjang (lebih daripada satu bulan). Mawar bersaiz sederhana, wangi, ungu gelap, diatur dalam tiga dalam satu hal berkembang, kadang-kadang dalam kuantiti tunggal.Cardinal de Richelieu
  4. Novalis. Rose-floribunda, tumbuh semak tebal pada ketinggian kira-kira 80 cm Mawar 2-3 kali sepanjang musim. Bud besar, sangat disumbat, bentuk subur, tetapi bunga kecil, dengan beberapa di satu cawangan. Warnanya lembut ungu.novalis
  5. Orion. Buah rendah yang padat (tidak lebih daripada 30 cm tinggi) dari kumpulan mawar semburan, dengan banyaknya berselerak dengan bunga dua sederhana dengan warna ungu lembut.

Video tentang taman itu naik Blue Velvet