Beritahu saya, bila menanam lobak? Tahun lepas mereka menyemai pada bulan April, tetapi mereka tidak berjaya mencuba – hampir semua semak masuk ke penembak. Mungkin perlu menanam lebih awal untuk mengelakkan fenomena yang menjengkelkan?

apabila menanam lobakRadish adalah salah satu sayuran musim bunga pertama dan, mungkin, yang paling berpatutan dalam segi kewangan. Pada masa apabila harga timun dan tomato pertama melalui bumbung, kecil, akar berair merah ia adalah mungkin untuk mampu. Walau bagaimanapun, salah satu pilihan yang terbaik untuk menyediakan diri mereka dengan vitamin adalah rumah yang semakin meningkat, kerana sayur-sayuran mereka adalah sentiasa yang paling semula jadi, tetapi kualiti yang dibeli, yang tidak diketahui apa yang makan, anda masih boleh bersaing.

Untuk mendapatkan sayur-sayuran akar lazat dengan pulpa manis, anda perlu tahu bila anda boleh menanam lobak. Budaya ini dicirikan oleh musim yang pendek dan rintangan yang baik kepada fros, tetapi ia menuntut untuk keadaan cuaca. benih penanaman terlalu awal dalam tanah di luar rumah tidak dipanaskan dengan suhu malam di bawah sifar membawa kepada pembekuan benih, manakala lewat pulpa penanaman kehilangan kelazatannya, ia menjadi kaku dan pahit.

Syarat penanaman

Selepas menyemai benih, penuaian pertama lobak boleh didapati dalam sebulan, dan sesetengah jenis awal masak lebih cepat, dalam masa 20 hari. Ini memungkinkan untuk menanam lobak bukan sahaja pada awal musim bunga, tetapi juga sepanjang tahun di hadapan rumah hijau hangat. Ia semua bergantung kepada apabila anda perlu menuai.

Secara umum, lobak boleh ditanam:

  • pada musim bunga;
  • pada musim panas;
  • di bawah musim sejuk;
  • pada musim sejuk.

Suhu optimum untuk pertumbuhan dan pembentukan buah-buahan lobak adalah dari 15 hingga 20 darjah Celcius (tumbuhan ini dapat menahan frosts jangka pendek sehingga 3 darjah di bawah sifar).

Masa penanaman musim bungakaca rumah kaca

Bergantung pada keadaan iklim tempatan, benih disemai pada bulan Mac di lapangan terbuka. Di kawasan dengan tarikh penanaman musim bunga lewat dipindahkan ke bulan April.

Untuk melindungi pucuk dari suhu minus malam, lebih baik membuat pendaratan musim bunga awal di rumah kaca ditutupi dengan kaca, maka benih dapat disemai pada paruh pertama bulan Mac. Rumah hijau filem ditanam pada akhir bulan Mac, dan dari awal bulan April adalah mudah untuk menabur benih di tanah terbuka, meliputi pucuk untuk kali pertama dengan filem.lobak di bawah filem ini

Untuk menangguhkan penanaman musim bunga lewat sebelum sebelum pertengahan bulan Mei, tidak masuk akal: pada masa ini cuaca sudah terlalu hangat, dan hari cahaya diperpanjang, yang membawa kepada pemecahan.

Masa penanaman musim panaspenanaman radish musim panas

Pematangan hasil yang dipercepat memungkinkan untuk mendapatkan tanaman akar berair di awal musim gugur. Untuk ini, benih disemai pada akhir musim panas, pada bulan Ogos. Selalunya menggunakan gred radish lewat-matang, yang disimpan dengan baik.

Apabila penanaman musim panas, perhatian khusus perlu dibayar untuk menyiram: sistem akar lobak tidak maju dan tanpa kelembapan yang mencukupi, tanaman hanya akan bermimpi.

Ciri-ciri penanaman podzimnegolobak pembiakan podzimnius

Sesetengah tukang kebun mengamalkan podzimnius menyemai lobak, kerana benih baik musim sejuk di tanah, ditambah anda masih dapat menjimatkan masa di musim semi kerja. Tempat tidur harus disediakan pada awal musim gugur, menggali dan menambahkan baja (kompos, superfosfat ganda dan kalium sulfat). Di atas laman web ini lebih baik diliputi oleh filem. Untuk memulakan podzimnemu untuk memotong ia adalah perlu, apabila kesejukan stabil akan ditubuhkan – tidak lebih awal daripada akhir November, dan walaupun pada bulan Disember (bergantung kepada rantau). Katil benih dilindungi dengan tanah gambut atau tanah kering sebelum dituai dan diliputi salji.

Untuk penanaman musim sejuk lobak, tentu saja, anda perlu mempunyai sebuah rumah yang dilengkapi khas di rumah, iaitu rumah hijau yang dipanaskan.

Video mengenai penyemaian musim bunga lobak di tanah terbuka