Telah mendapat pasaran beberapa mentol gladioli. Inilah percubaan saya yang kedua untuk membiak mereka, yang pertama berakhir dengan kegagalan: corms ditanam tahun lepas tidak berbunga, dan tidak menangguhkan musim sejuk. Beritahu saya, bilakah saya boleh menanam gladioli? Saya mengesyaki bahawa bunga itu tidak disebabkan pendaratan lewat.

apabila menanam gladioluskeindahan Proud berkembang gladioli diambil, tidak semua penanam, kerana takut kesukaran mungkin. Dan benar-benar apa-apa jika memilih masa penanaman yang betul, untuk mencari lokasi yang sesuai untuk kilang, di mana mereka akan selesa dan selesa, dan juga untuk memberi mereka sedikit perhatian, masalah khas mereka tidak menyampaikan, tetapi iri hati jiran menghiasi katil bunga dengan tunas besar yang terang.

Salah satu faktor penting yang mempengaruhi perkembangan selanjutnya dan yang paling penting, bunga gladioli, adalah penanaman tepat pada masanya. Seperti semua budaya mentol, tumbuhan ini menuntut kepada haba dan kelembapan, jadi anda perlu untuk menentukan dengan tepat masa menanam.

Terlalu terlambat mentol tanaman di tanah, yang telah kehilangan kebanyakan kelembapan, akan memerlukan penyiraman yang lebih kerap, sebaliknya ubi tidak akan bercambah, dan berbunga akan berlama-lama. Sebaliknya, penanaman awal adalah penuh dengan masalah yang lebih serius, seperti membusuk kerana kelembapan berlebihan dan tanah yang tidak panas.

Masa gladioli boleh ditanam bergantung kepada cara mereka ditanam, iaitu:

  • sama ada mentol akan ditanam dengan segera di atas katil;
  • atau mereka mula-mula bercambah (kaedah benih yang dipanggil).

Bilakah menanam gladioli di tanah terbuka?menanam di atas katil

Mentol menanam segera di katil bunga memerlukan pelarasan dengan mengambil kira keadaan iklim tempatan. Masa yang optimum untuk penanaman gladiolus adalah kehadiran tanah yang dipanaskan dengan baik (sekurang-kurangnya 8 darjah haba). Di rantau yang berbeza kali ini jatuh pada bulan yang berlainan:

  • di selatan dengan gladioli musim bunga awal boleh ditanam sudah pada bulan April, kerana tanah kering dengan cepat dan kemudian mungkin terlambat;
  • di latitud tengah, mentol harus ditanam pada akhir bulan April (walaupun pada awal bulan Mei akan berlaku penurunan suhu semalaman, ubi tanpa perlindungan akan selamat mengangkutnya di tanah);
  • tetapi di latitud utara sejuk untuk penanaman gladiol perlu bermula tidak lebih awal daripada akhir bulan Mei, dan kemudian pada bulan Jun, sebagai pinggir ini mempunyai ciri-ciri akhir musim bunga dan pulangan sejuk.

Bilakah menanam mentol pada percambahan?percambahan gladioli

Percambahan permulaan membolehkan bukan sahaja untuk menghampiri masa berbunga gladiolus, tetapi juga untuk menentukan mentol mana yang sihat, dan dari sudut pandangannya tidak akan.

Pada anak benih ubi boleh dicabut dalam periuk rendah sudah pada bulan Mac, tetapi di kawasan dengan musim bunga kemudian lebih baik menunggu hingga April.

Artikel mengenai penyediaan gladioli untuk penanaman pada musim bunga.

Video mengenai cara menyediakan mentol gladioli untuk penanaman