Memutuskan tahun ini untuk membeli broiler ayam broiler setiap hari. Saya ingin membesarkan mereka dengan suplemen semula jadi, dengan menggunakan kurang kimia. Beritahu saya, bolehkah ayam goreng diberi pasir, dan produk apa yang lebih baik untuk ditambah?

Tujuan pemakanan ayam adalah untuk mendapatkan sebanyak mungkin berat hidup dalam masa yang singkat, dalam erti kata lain, ia adalah baka daging ayam. Agar burung bukan sahaja dapat menaikkan berat badan dengan cepat, tetapi juga menerima satu set lengkap protein, lemak dan karbohidrat, satu suapan tidak akan cukup. Oleh itu, diet pemakanan mereka harus termasuk pelbagai vitamin tambahan. Sudah tentu, kedua-dua suapan broiler permulaan dan penamat mempunyai komposisi seimbang bahan-bahan yang diperlukan bergantung pada usia burung.

penyu burung

Walau bagaimanapun, jika anda menanam ayam di rumah, ada kemungkinan penggunaan bahan-bahan semulajadi, yang lebih murah daripada ubat yang dibeli. Mereka dianggap sebagai makanan dari meja seseorang, serta sayur-sayuran yang berlainan. Terutama penting ialah penambahan makanan pasir ayam.

Bolehkah broiler diberi pasir?

broiler berkembang

Petani unggas yang berpengalaman tahu bahawa pasir membantu mengisar makanan, yang memasuki perut burung dengan ketulan, seperti ayam tidak mempunyai gigi. Kepingan besar akibat kontraksi perut dan interaksi dengan butiran pasir digiling dan menjadi lebih kecil. Dalam bentuk ini, makanan lebih mudah dicerna dan dicerna, dan perut burung kecil – pembersihan diri.

Walau bagaimanapun, pasir halus dapat membunuh goiter di ayam, akibatnya mereka dapat mati lemas.

Untuk membantu broiler mencerna makanan, tetapi tidak membahayakan, diet ayam muda disyorkan tidak termasuk pasir itu sendiri, tetapi dihancurkan kerikil, kerang atau kapur. Anda boleh memperkenalkan apa-apa tambahan yang tidak lebih awal dari hari ke-5 hidup. Jumlah komponen mineral tersebut adalah dari 300 hingga 500 g setiap minggu untuk satu dozen dozen.

Related  Mawar lilac misteri ini

Pemerah ayam dewasa dibenarkan memperkenalkan pasir ke dalam diet sebagai “hidangan” yang berasingan, tetapi hanya jika ia cukup besar. Dalam kes ini, pasir tidak perlu bercampur dengan makanan, tetapi hanya dituangkan ke dalam bekas yang berasingan.

Makanan tambahan semulajadi yang patut saya gunakan?

rumput

Untuk pelbagai menu burung, paling kerap menambah produk ini:

  1. Kentang. Tambah ke makanan utama untuk ayam yang lebih tua dari 3 minggu. Pre-rebus dan parut atau mash. Dos harian adalah sehingga 10 g.
  2. Yang hijau. Jelatang muda, dandelions, semanggi, udang karang dapat diberikan dari hari ke tiga kehidupan, mencampur dalam makanan atau kentang tumbuk. Ayam-ayam kecil perlu rumput pra-dibasuh dan dicincang pada kadar 8 g setiap anak ayam. Untuk pemakanan yang dibiakkan, berkas diletakkan di palung atau digantung. Ia juga baik untuk menambah sayur sayuran (bulu bawang, daun salad).
  3. Kacang kacang. Kacang pedas ditambah dari hari pertama kehidupan dalam makanan lembap, tetapi tidak lebih daripada 10% daripada jumlah jisim.
  4. Roti. Kerak kering secara berkala tidak ditambah lebih awal daripada 3 minggu. Sebelum dicairkan sedikit di dalam air dan kacau di dalam makanan. Jumlah dos tidak melebihi 40% daripada diet harian.
  5. Produk susu yang ditapai. Dari hari ke dua kehidupan, tambah keju kotej, bermula dari 50 gram sehari, mencampurkan makanan. Gerimis boleh diberikan seli dengan air.

Kaedah pembakaran ayam tanpa makanan – video