Tahun ini saya tidak melihat irises yang ditanam. Mereka tidak berbunga, walaupun daunnya hijau, dan tunasnya terikat, tetapi kemudian hilang. Seorang jiran datang dan memandang, dan mengatakan bahawa itu semua kesilapan terbang. Beritahu saya, apa jenis perosak ini dan bagaimana memproses irises dari terbang iris? Masih mahu menunggu hingga berbunga tahun depan.

lalat dalam irisIrises biasanya agak bersahaja, jadi mereka boleh dilihat hampir di setiap laman web. Walau bagaimanapun, bunga-bunga cantik ini tidak kurang berbahaya kepada perosak daripada bunga. Salah satu daripada serangga jahat ini adalah terbang iris. Walaupun ia adalah kecil, tetapi kerosakan yang hebat, dan yang paling penting, jika lalat tidak dikesan dan dimusnahkan dalam masa, ia akan menjadi sangat sukar untuk menyingkirkannya, seperti makin perosak seperti ini setiap tahun.

Bagaimanakah seseorang dapat memahami bahawa lalat “diselesaikan” dalam iris?

terbang iris

Hari-hari musim bunga hangat menyumbang bukan sahaja kepada pembunga irisan awal. Pada masa ini, ketika tunas sudah terbentuk di semak, dan seekor iris muncul, kelihatan seperti terbang biasa. Pada awal Mei, ia meresap ke dalam tunas dan tinggal di sana sehingga mengawan, memberi makan pada kelopak muda, yang masih tidak dirawat.

Dalam sastera saintifik perosak ini boleh didapati di bawah nama “gadis bunga iris”, yang agak konsisten dengan wataknya.

Serangga ini meninggalkan tunas selepas ia meletakkan telur di sana. Dari masa ke masa, larva kecil dan biru putih muncul dari mereka, yang “makan” putik dari dalam. Oleh itu, labu-labu itu layu pada tahap tunas, dan tanpa membuka: di luar mereka kering, dan di dalam – mereka mereput.

Masa yang paling tidak menyenangkan adalah bahawa larva jatuh dari putik di bawah belukar, di mana mereka sempurna musim sejuk, pupating, dan lalat muda musim bunga seterusnya sekali lagi menyerang iris. Jika anda tidak mematahkan lingkaran setan ini, bunga iris tidak boleh dilihat sama sekali.

Daripada memproses irises dari terbang iris?

larva lalat

Untuk menghilangkan perosak, perlu di awal musim semi untuk merawat tumbuhan dengan racun serangga:

  • taburkan irises itu sendiri;
  • untuk menumpahkan bumi di bawah belukar.

Tidak teruk terbukti dalam memerangi lalat seperti Dadah, BI-58, Confidor, Mosplan.

Bunga kali kedua dirawat selepas kemunculan batang, tetapi sebelum tunas dicat. Dan sekiranya beberapa lalat masih tetap, maka tunas-tunas di mana ia menetas dan bertelur, anda perlu merobek dan membakar. Ini akan membantu untuk mengelakkan kemunculan generasi baru.

Related  Menanam tanaman kami: apabila menanam benih untuk benih

Simpan irises dari iris fly – video