Tahun lepas, untuk hari jadi saya, saya telah dibawakan dengan Lucerne begonias dengan perbesaran yang sangat cantik. Tetapi pada tahun ini ia tidak berkembang. Beritahu saya, mengapa tidak berbunga Lucerne berbunga dan adakah mungkin untuk memulihkan bunga?

Begonia of Lucerne adalah begonia dekoratif berdaun, oleh sebab itu “nilai” utama dan hiasan tumbuhan adalah daunnya. Mereka agak besar, hijau tepu yang indah dengan refleksi, merah dari bawah.

berbunga alfalfa begonia

Dengan penjagaan yang betul, begonia Lucerne memudahkan tuan bukan sahaja dedaun subur, tetapi juga bunga yang sangat indah – merah jambu dan cukup besar.

Ia harus diperhatikan bahawa selepas bunga pudar, buah-buahan yang ditubuhkan pada Begonia, yang (selepas penuaan) boleh dibiakkan tumbuhan.

Jenis tumbuh-tumbuhan hiasan ini boleh berkembang dari akhir musim sejuk dan sehingga awal musim panas. Dan jika begonia Lucerne tidak berbunga, alasannya dapat disembunyikan dalam penjagaan yang salah.

Begonia alfalfa tidak berbunga

Untuk gred begonia ini dihiasi ambang dengan warna-warna bergaya, anda perlu memberi perhatian kepada perkara-perkara berikut:
• apa jenis pencahayaan di lokasi periuk;
• apakah suhu di dalam bilik tempat periuk berada;
• apa yang diberi makan bunga;
• berapa lama pemotongan dan pemindahan berlaku.

Pencahayaan tidak mencukupi

lokasi begonia

Sejak begonias tergolong tumbuhan photophilous, kekurangan pencahayaan juga mempengaruhi tempoh berbunga. Tingkap tingkap, di mana periuk dengan begonia berdiri, harus diterangi dengan baik, tetapi tidak dengan sinaran langsung – tumbuhan akan menerima pembakaran dari mereka. Tempat yang ideal akan menjadi tingkap timur atau barat.

Memilih sekali untuk “kediaman” periuk, anda tidak perlu sering menyusun semula – bunga tidak bertolak ansur dengan perubahan.

Suhu rendah

Begonia Luzern adalah bunga termofilik. Suhu yang selesa untuknya, di mana tunas diletakkan, membentuk sekurang-kurangnya 18 darjah haba pada musim sejuk. Pada musim panas, adalah lebih baik untuk mengekalkan rejim suhu tidak lebih daripada 20 darjah Celsius. Pelanggaran rejim suhu boleh mengakibatkan kegagalan berbunga.

Pemakanan yang tidak betul

Salah satu sebab untuk kekurangan bunga di begonia Lucerne mungkin lebihan baja nitrogen. Semua tumbuhan rumah diberi makan secara berkala. Jenis baja bergantung kepada spesies tumbuhan tertentu. Untuk membentuk tumbuh-tumbuhan daun hiasan rumput hijau yang subur biasanya diberi makan dengan baja nitrogen, dari mana daun tumbuh.

alfalfa berbunga

Untuk melarikan diri Lucerne melemparkan hal berkembang, ia mesti ditolak untuk ini – untuk memberi baja kompleks untuk tumbuhan berbunga dengan kekerapan sekali setiap dua minggu.

Pemangkasan belukar / pemindahan belukar yang tidak dijawab

belukar lama begonia alfalfa

bunga Begonia pada pucuk muda, jadi mekar boleh ditamatkan jika anda tidak mengurangkan ia kerap (kecuali jenis ubi). Untuk tumbuhan tidak meregang, dan daun tidak digiling, perlu dibentuk pada waktunya.
Untuk melakukan ini, potong hujung bunga muda (sekitar 7 cm tinggi). Pucuk baru juga dipetik sebaik sahaja ia berkembang hingga 10 cm.
Sekiranya kita perlu menghidupkan semula kilang lama untuk kebangkitan tunas aktif, keluarkan putik atas dan mengeluarkan daun yang lebih rendah. Jika ini tidak membantu, anda perlu memotong bahagian atas untuk pemindahan ke dalam periuk berasingan untuk menumbuhkan semak baru.
Apabila bunga tumbuh setiap dua tahun, adalah dinasihatkan untuk memindahkan begonia ke tanah baru dan periuk kapasiti yang lebih besar.

Video mengenai cara meremajakan begonia