Baru-baru ini melawat seorang teman, dia ketagih kepada bunga kerinting. Keseluruhan kawasan musim panas mereka ditutup dengan katil bunga yang digantung dengan petunias. Mengenai persoalan saya, di mana dia mendapatnya, seorang kawan mengatakan bahawa bunga itu dibuat oleh suaminya. Saya suka idea itu. Beritahu saya, apa jenis katil bunga yang ditangguhkan yang boleh saya buat dengan tangan saya sendiri?

Baru-baru ini, aliran bunga yang luar biasa, termasuk yang tergantung, telah menjadi semakin popular. Katil bunga sedemikian akan membantu menyelesaikan masalah meletakkan bunga di kawasan kecil. Katil bunga yang digantung asal boleh dibuat dengan tangan mereka sendiri, menggunakan untuk tujuan ini pelbagai bahan, dari botol plastik dan berakhir dengan sisa-sisa surut selepas pembaikan musim panas. Dalam aliran bunga ini anda boleh tumbuh bukan sahaja bunga, tetapi juga strawberi dan sayur-sayuran pedas.

digantung berbunga mendatar

Anda boleh membuat loket berpindah dengan tangan anda sendiri:

  • dari botol plastik;
  • daripada air surut;
  • dari beg;
  • dari wayar.

Katil bunga yang digantung botol plastik

Botol itu sendiri adalah katil bunga kecil yang siap sedia. Ia hanya untuk menentukan kedudukannya. Prosiding dari ini, buat lubang yang perlu:

  1. Penggantungan mendatar. Untuk kedudukan ini, botol perlu memotong satu sisi untuk menanam bunga. Sebaliknya, menembusi lubang untuk saliran. Tali untuk menggantung diperbaiki dari sisi leher dan ke bawah botol.
  2. Penggantungan menegak. Untuk apa-apa katil bunga di dalam botol, anda boleh memotong bahagian atas atau bawah (kira-kira separuh ketinggian), atau perlahan-lahan memotong lubang untuk membolehkan penanaman di dalam tumbuh-tumbuhan.

pot yang digantung

katil botol terbalik

Katil bunga yang ditangguhkan daripada air surut

Untuk membuat katil bunga itu, sekeping air pasang yang tidak diperlukan akan dilakukan. Pada sisi dipasang palam. Semasa air surut, tuangkan tanah nutrien dan tanam tumbuhan.

Related  Apakah jenis penjagaan yang diperlukan untuk bunga ros di taman pada musim panas?

katil bunga yang digantung daripada air surut

Menggantung seperti bunga dengan dawai atau tali yang kuat. Dalam kes ini, anda boleh menggantung sebagai satu katil bunga, dan membuat komposisi pelbagai peringkat.

Katil bunga yang ditangguhkan dari beg

katil beg

Sebagai katil bunga, anda boleh menggunakan beg gelas lama (tetapi keseluruhan dan padat), atau membuatnya dari polietilena. Prinsip selanjutnya adalah sangat mudah – untuk mengisi beg dengan tanah, membuat lubang saliran dari bawah, dan di sisi – lubang untuk penanaman. Dari atas ke beg anda perlu melampirkan gelung untuk digantung.

Katil bunga pusingan

katil bunga

Bola bunga dengan petunias yang tumbuh sangat bergaya, dan anda boleh menjadikannya sendiri berdasarkan kawat dengan sel-sel yang besar. Untuk melakukan ini, dari wayar, anda perlu membentuk bingkai bola dari volume yang dikehendaki (jika dikehendaki, pangkalan katil bunga boleh dipintal dalam bentuk silinder). Di dalamnya, balon itu ditutup dengan filem dan ditutup dengan tanah nutrien. Untuk dapat melaksanakan pengairan di pusat penyalur memasukkan tiub kecil, supaya ia dibilas dengan bingkai.

Di bahagian bawah katil bunga yang digantung, buat beberapa lubang saliran untuk mengalirkan air yang berlebihan.

Katil bunga sudah siap, ia tetap untuk menjatuhkan petunias: di setiap sel, potong filem di tengah, mendalamkan tanah dan menanam benih di dalam lubang. Anda boleh menggantung bunga seperti dengan rantaian.

Varian katil bunga yang digantung, video