Kami menjaga panggilan Ethiopia

Tahun lepas ibu saya memberi saya calla beliau – semak besar yang indah. Dia berkembang setiap tahun, dan sepanjang tahun depan saya melihat sia-sia untuk daun-daun dengan harapan dapat menemui sekurang-kurangnya satu pucuk bunga. Secara luaran, tumbuhan kelihatan sihat, tetapi tidak tumbuh. Beritahu saya, jenis penjagaan apa yang diperlukan oleh Ethiopia di rumah? Saya rasa saya melakukan sesuatu yang salah.

Calla EthiopiaCallas kecantikan yang ketat seperti banyak penanam, tetapi tidak semua mengambil penanamannya. Ramai yang percaya bahawa bunga dalaman ini memerlukan perhatian khusus. Sudah tentu, terdapat beberapa detik istimewa, tetapi pada umumnya, callas adalah mudah untuk membiak. Dengan mewujudkan keadaan yang sesuai untuk bunga, anda boleh mengembangkan koleksi pokok-pokok besar yang indah di rumah, yang akan menggembirakan inflorescences anda yang menakjubkan setiap tahun, yang kelihatan lebih dekat dengan musim sejuk. Dan jika mereka terlalu banyak, anda boleh membuat bunga dan memberikan kepada kawan-kawan, kerana bunga-bunga calla menjaga kesegaran selama lebih dari satu minggu selepas memotong.

Perhatian untuk calli Ethiopia di rumah adalah untuk melakukan beberapa aktiviti, iaitu:

  • penyediaan tanah nutrien;
  • memilih tempat yang sesuai untuk bunga;
  • menyiram sepadan dengan fasa pembangunan calla;
  • berpakaian atas;
  • pemindahan tahunan.

Dalam tumbuhan itu?calla muda

Anda boleh mula memanggil kalla pada bulan Mac. Secara semulajadi, bunga tumbuh di kawasan yang rawa, yang mesti diambil kira, menyediakan tanah dan memilih periuk.

Untuk satu periuk ubi yang diperlukan kapasiti tidak kurang daripada 3 L, dan dulang perlu dipilih cukup mendalam (dalam air, ia mesti terus untuk menghasilkan tahap kelembapan yang dikehendaki).

Tanah untuk calla lebih baik untuk mengambil asid berkhasiat dan lemah. Bunga tumbuh dengan baik dalam campuran tanah liat-gambut (1: 1) dengan penambahan satu bahagian humus dan setengah pasir.

Sesetengah kedai bunga menambah sedikit lumpur sungai ke substrat calla.

Di mana hendak meletakkan?calla kuning

Untuk callas, perlu mengambil ambang jendela tingkap di sebelah timur rumah. Walaupun dia memerlukan masa cahaya yang panjang (tidak kurang daripada 12 jam), tetapi di bawah sinaran langsung di daun terdapat luka bakar.

Cacing tidak bertolak ansur dengan tumbuhan, jadi lebih baik memilih tingkap yang tidak dibuka.

Suhu udara di dalam bilik tidak boleh melebihi 20 darjah, tetapi tidak jatuh di bawah 16 darjah, sebaliknya calla akan mula sakit.

Bagaimana air?

Semasa calla pertumbuhan aktif memerlukan air yang tetap, menyokong tanah dalam keadaan basah, dan juga dalam penyemburan. Dengan permulaan tunas, kekerapan penyiraman perlu ditingkatkan, tetapi apabila tumbuhan memudar – secara beransur-ansur mula mengurangkan, membawa kepada minimum. Masa rehat ini perlu berlangsung dari 1.5 hingga 2 bulan.

Jika calla pada masa ini mula layu dan membuang daun – ini adalah perkara biasa. Oleh itu tumbuhan menghilangkan dedaunan yang tidak perlu, untuk mendapatkan kekuatan sebelum pembungaan masa depan.

Makan dan pemindahantransplantasi calla

Seperti semua pembantu rumah, kale hanya diperlukan semasa pertumbuhan dan berbunga. Untuk ini, baja yang kompleks dengan nisbah nitrogen minimum digunakan.

Transplantasi bunga setiap tahun, sebelum calla mula bangun selepas rehat.

Kami mengembangkan calla: apa yang suka bunga dan apa yang ia takut – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector