Beritahu saya, bagaimana dengan betul untuk mengatur daffodils pada musim bunga dan apabila mungkin untuk melakukannya? Banyak semak berkembang di negara ini, tetapi tahun lepas mereka tidak berbunga. Jiran berkata, ini kerana mereka sangat tebal.

daffodilsDaffodils adalah yang paling bersahaja bunga taman: mereka boleh tumbuh di hampir mana-mana syarat, memerlukan sekurang-kurangnya penjagaan, tetapi awal musim bunga dihiasi dengan katil bunga tunas tender pertama, yang adalah kelebihan utama mereka. Walau bagaimanapun, untuk menikmati renek berbunga tahunan secara berkala perlu untuk duduk: Selama tiga atau empat tahun, membina banyak daffodils bulblets muda, dan akibat daripada bunga putih atau kuning pada tangkai yang panjang di taman menghiasi dedaun tebal.

Masa yang sesuai untuk menanam penanaman tebal adalah musim luruh, tetapi jika anda tidak mempunyai masa untuk melakukan ini sebelum musim sejuk, ia adalah mungkin untuk menjalankan prosedur pada musim bunga. Tumbuhan itu bertoleransi dengan baik dan cepat berakar.

Datang pada musim bunga untuk menggali semak dan menanam daffodils, anda perlu mengambil kira satu perkara: mentol yang ditanam di musim ini tidak mungkin berkembang.

Bilakah saya boleh duduk?mentol daffodils

Anda tidak boleh menggunakan narsis sebelum penutup salji benar-benar hilang, dan bumi memanas sekurang-kurangnya 20 cm dalam. Bergantung kepada kawasan dan iklim tempatan, tarikh penanaman boleh berbeza-beza, bermula dari bulan Mac hingga April. Walau bagaimanapun, jangan menangguhkan kerja sehingga Mei – maka bunga-bunga itu boleh menyakiti selepas pemindahan.

Potong semak lebih baik setiap tiga tahun, tidak membenarkan mereka menebal dan tidak ada gangguan dalam berbunga.

Bagaimana untuk menanam daffodil pada musim bunga?daffodils

Pertama sekali, anda perlu berhati-hati menggali belukar lama, cuba untuk tidak merosakkan mentol, dan melepaskannya dari tanah. Semua potongan harus diperiksa dengan teliti dan ditolak dipotong atau busuk. Sekiranya mentol berpenyakit, selebihnya disemai dengan baik di mangan atau disembur dengan Fundazol untuk mencegah perkembangan penyakit ini.

Pendaratan lebih lanjut tidak berbeza dari prosedur biasa penanaman narcissus:

  1. Sediakan katil untuk tumbuhan baru, menggali dan membuat sedikit humus dan abu.
  2. Jadikan lubang-lubang itu, memandangkan saiz mentol yang dipisahkan (yang lebih kecil mereka, kurang perlu dikebumikan).
  3. Letakkan kepingan dan padatkannya di sekeliling tanah.
  4. Hebat disiram.

Secara umum, penanaman musim bunga dan diubah daffodils agak boleh diterima, tetapi masih lebih baik melakukan semua kerja pada musim gugur, dan kemudian semak mekar dalam masa yang sewajarnya dan akan menjadi lebih kuat.

Video mengenai daffodil penanaman musim bunga