Kami mengeluarkan lobak hitam untuk penyimpanan pada masa

Tidak pernah digunakan untuk menanam lobak hitam. Dan sekarang dalam keluarga kami ada cucu, mereka sering sakit. Untuk selalu mempunyai ubat sendiri, mereka menanam lobak. Beritahu saya, bilakah lebih baik untuk membersihkan lobak hitam itu, supaya ia disimpan dengan baik?

Lobak hitam – penyewa tidak kerap di katil di taman kerana rasa pahitnya, tetapi sangat diperlukan dalam merawat penyakit saluran pernafasan atas. Untuk mengekalkan sayur-sayuran semua ciri-ciri berguna, ia penting untuk menggali ia dalam masa dan menyimpan dengan betul.

Masa untuk menuai lobak hitam bergantung pada grednya dan, dengan itu, masa penyemaian. Untuk makan, lobak ditanam untuk jenis musim panas awal, dan musim luruh sederhana dan musim sejuk musim luruh lebih sesuai untuk penyimpanan.

Pembersihan varieti awal radish hitam

lobak hitam

Lobak musim panas disemai pada anak benih di rumah hijau pada akhir April. Ia tumbuh agak cepat, dan anda boleh menuai pada akhir bulan Mei. Pada masa yang sama, tidak semua sayur-sayuran digali sekaligus, tetapi secara beransur-ansur, ketika mereka matang. Pada tanaman akar, daun dan akar dipotong dengan teliti.

Lobak varieti awal tidak sesuai untuk penyimpanan jangka panjang, ia ditanam secara eksklusif untuk digunakan. Pada suhu bilik lobak mampu bertahan segar selama seminggu. Hayat rak boleh diperpanjang hingga maksimum tiga minggu, meletakkan lobak di dalam peti sejuk (sebelum ini dibungkus dalam filem makanan atau dimasukkan ke dalam beg plastik dengan lubang).

Bilakah untuk membersihkan lobak bersaiz sederhana?

Lobak hitam jenis musim luruh ditanam pada awal musim panas, untuk memulakan penuaian pada bulan Ogos. Secara purata, tempoh pematangan berlangsung selama 80 hari. Antara jenis sederhana yang paling popular termasuk Ratu Spades, Chernushka, Malam, Penyembuh.

Tidak seperti varieti awal, lobak sederhana masak digali pada satu masa. Tanaman akar dibersihkan dari tanah berlebihan, memotong puncak dan akar kecil, dan sedikit kering di bawah naungan. Jenis-jenis masak yang rata-rata disimpan selama purata 1.5 bulan di dalam bilik bawah tanah.

lobak merah

Untuk memanjangkan hayat rak, dinasihatkan meletakkan lobak dalam lapisan dalam kotak atau bekas, menuangkan setiap lapisan dengan pasir.

Pembersihan varieti lobak lewat

Varieti musim sejuk lobak hitam seperti Chernavka dan Murzilka juga disemai pada awal musim panas, tetapi mereka akan memerlukan kira-kira 100 hari untuk matang. Oleh itu, membersihkan lobak bermula tidak lebih awal dari akhir bulan September. Perkara yang paling penting di sini adalah mencari makna emas.

Jika anda menggali lobak musim sejuk sebelum waktu (sebelum masak sepenuhnya), ia akan mengurangkan jangka hayat. Dan penggalian yang terlambat akan membawa kepada kekurangan buah.

Walaupun hakikat bahawa jenis lobak musim sejuk ditanam sehingga musim luruh lewat, adalah penting untuk menghalang tanaman akar dari membeku. Lobak sedemikian akan kehilangan rasa dan kualiti yang berguna dan menjadi tidak sesuai untuk penyimpanan.

lobak dalam kotak

Akar dikumpulkan kering, daun dikeluarkan dan akar panjang dipotong. Sebelum lobak hitam turun ke ruang bawah tanah untuk penyimpanan, beberapa petani trak menggali ia selama beberapa hari di dalam lubang untuk mendapatkan kelembapan yang diperlukan dan berbohong lebih baik.

Lobak hitam: dari penanaman hingga penuaian – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector