Sangat gemar tumbuhan memanjat, dan setiap tahun cuba untuk mencari di kedai-kedai bunga, barang-barang baru untuk memberi. Menanam mereka berhampiran sebuah gazebo kayu pada musim panas, mereka yang mencipta bayang-bayang kepada saya di sana. tahun ini telah mendapat beg biasa lagi dengan warna kanak-kanak yang nenek saya dipanggil “lelaki muda twisted” – mereka sentiasa berkembang beliau di sepanjang pagar dan cantik dililit. Tetapi terutama ia tidak ditanam benih mereka sendiri nasevalis dari tahun ke tahun. Beritahu saya, apabila boleh ditanam di dalam tanah terbuka kemuliaan pagi?

kemuliaan pagiMorning Glory – tumbuhan tender, anggur dari Convolvulaceae keluarga dengan watak yang sangat kuat. Mengapa begitu? Ya, kerana dengan minda ranting nipis panjang dengan masa saling berkaitan supaya satu sama lain yang akan cair sama dengan tali, dan tangan mereka tidak mengambil. Pada musim bunga hanya pruner membantu penanam menghadapi memotong sisa kering. Walau bagaimanapun, Morning Glory – salah satu daripada tumbuh-tumbuhan kegemaran. Ia digunakan secara meluas untuk menghiasi pergolas, pagar, dan juga untuk fakta bahawa menyembunyikan kawasan hodoh di laman web, terima kasih kepada berbunga yang banyak. perbungaan sangat besar pelbagai warna kelihatan hanya menakjubkan.

Bunga lianate mudah tumbuh. Masa yang dimungkinkan untuk menanam sayuran di tanah terbuka, bergantung kepada kaedah penanaman. Bindweed, seperti bunga juga dipanggil, boleh ditanam di atas katil bunga:

  • biji sekaligus;
  • anak benih.

Tidak kira apa kaedah yang digunakan, benih perlu direndam sebelum menanam – ini akan mempercepatkan kemunculan benih dan, dengan itu, mekar lagi.

Bilakah menanam benih di atas katil taman?menyemai benih

Ipomea adalah bunga yang sangat termophilic dan tidak bertolak ansur dengan suhu rendah. Penanaman benih tidak boleh dimulakan sebelum ancaman frosts berulang berulang, dan tanah memanas dengan baik. Biasanya ini berlaku pada pertengahan bulan Mei.

Benih pra-basah hendaklah diletakkan di dalam lubang cetek untuk 2-3 keping setiap dan ringan ditaburkan dengan bumi. Sekiranya semua benih naik, kuman yang lebih lemah boleh dikeluarkan, dengan perlahan memotongnya (tanpa mengoyak).

Bilakah menanam benih pada benih?Anak benih Ipomian

Untuk mendapatkan benih, benih disemai sebelum – di tengah atau pada akhir bulan Mac. Kemudian pada bulan Mei di atas katil mungkin akan menanam semak siap sedia.

Pemindahan mesti dilakukan dengan kaedah transshipment, supaya tidak merosakkan akar rapuh.

Proses benih semakin meningkat Ipomoea yang tidak berbeza daripada tumbuhan lain. Dalam mangkuk cetek untuk mencurahkan substrat ringan berkhasiat, meletakkan kepadanya benih (pra-direndam dan bengkak) dan taburkan tanah. Sangat mendalamkan tidak perlu, dan mencukupi 2 cm. Tanah Liberal disembur dari tangki semburan dan filem perlindungan atau rumah hijau kaca untuk mengekalkan mikroiklim.

Dalam proses percambahan, secara berkala mengalihkan rumah hijau. Apabila pucuk muncul, keluarkan filem itu dan letakkan anak benih di ambang tingkap cahaya. Apabila beberapa risalah sebenar terbentuk, semak akan dipotong menjadi cawan yang berasingan.

Agar anak benih berkembang dengan lebih aktif, setiap tumbuhan dicadangkan untuk memberikan sokongan kecil (contohnya, pasak kayu nipis).

Sebuah video tentang kelebihan dan kekurangan penyebaran benih Ipomian di tanah terbuka