Pada tahun ini, kami mempunyai bangunan yang lama ditunggu-tunggu di negara ini – slaid alpine. Kerana mereka membuatnya terlambat, hampir sebelum permaiduri, “menetap” tumbuhan ditangguhkan ke musim bunga. Beritahu saya, apa yang boleh saya letakkan di slaid alpine? Isteri mahu semestinya sekurang-kurangnya satu budaya konifer, baik, dan semak berbunga.

slaid alpineBukit Alpine adalah elemen reka bentuk landskap yang popular, yang semakin popular pada masa kini. Ia bukan sahaja menghiasi laman web, tetapi juga memberikan penampilan yang paling semula jadi. Tumbuh-tumbuhan yang berbeza, dari tanaman berbunga hingga tanaman tanah, dikelilingi oleh batu-batu berbatu, kelihatan sangat mengagumkan, jika anda memilih dan menggabungkannya dengan betul. Sebelum memutuskan apa yang hendak diletakkan di atas bukit Alpine, ia sudah tentu diketahui dengan cadangan umum.

Sesetengah nasihat mengenai lokasi tumbuhanbiru juniper

Pertama sekali, untuk bukit alpine adalah perlu untuk memilih hanya tanaman yang mampu berkembang dalam iklim tempatan. Lebih baik jika tumbuhan berbunga akan menggantikan satu sama lain, membubarkan satu demi satu. Perhatian khusus perlu dibayar kepada warna-warna yang sukar dan jiran. Adalah penting untuk mengambil kira kadar pertumbuhan, supaya jiran, budaya yang lebih tinggi dan berkembang pesat tidak menindas ladang-ladang padat semak “lambat”.

Apabila menanam perennials di ruang bebas di antara mereka, anda boleh mengaturkan bunga tahunan – mereka akan bersembunyi di bawah kawasan kosong, sehingga tumbuh-tumbuhan perennials.

Pilihan yang bagus untuk slaid alpine adalah kerucut kurcaci. Cawangan hijau sepanjang tahun mereka akan menjadi “cip” utama katil berbatu, terutamanya jika anda menggabungkan spesies dengan warna yang berbeza (juniper, thuja, Cypress).

Dalam selang antara konifer, seseorang boleh menanam tanaman atau permaidani yang tumbuh rendah.

Prinsip girdling bukit dengan tumbuh-tumbuhan

Memilih tanaman untuk bukit Alpine, perlu mengambil kira hakikat bahawa mereka tidak akan tumbuh di permukaan yang lebih rata, yang bermaksud bahawa pencahayaan dan kelembapan akan diterima secara tidak wajar. Secara visual, bukit boleh dibahagikan kepada tiga peringkat: bahagian atas, tengah dan kaki.

Untuk memastikan bahawa semua penanaman mempunyai peluang untuk berkembang, setiap “lantai” harus diisi dengan tumbuhannya, berdasarkan prinsip-prinsip tersebut:

  1. Di puncak bukit, perlu menanam tanaman penutup tanah yang cerah, yang tidak memerlukan banyak kelembapan, dan pembungaan berterusan akan disediakan oleh tanaman dengan tempoh pembukaan putar yang berlainan. Tidak buruk digabungkan di sini Iberis dan carnation abadi, merangkak thyme dan edelweiss alpine.Iberisedelweiss
  2. Untuk peringkat pertengahan anda boleh memilih bunga yang lebih suka cahaya, tetapi mampu bertumbuh dan di bawah naungan separa. Dari budaya berbunga, menyenangkan mata pada musim bunga lewat, phloxes akan dilakukan. Cantik terhadap latar belakang mereka akan melihat wormwood Schmidt atau pembersih yang berkeras. Tambah sentuhan “kehijauan” akan membantu obrietta dengan daun hiasannya. Tidak buruk mengambil akar di “tingkat kedua” dan pelbagai bawang, primroses dan geyher.phloxesobriettapembersih bulu
  3. Kaki slaid alpine perlu ditinggalkan untuk kelembapan dan budaya yang menyayangi bayangan. Di sinilah terbaik untuk menanam konifer kerdil. Indah kelihatan dan rhododendron bergaya. Masih di peringkat bawah anda boleh menanam bilberry saxifrage atau lyatris, menambah nota terang.saxifrage

Terdapat banyak cara untuk membuat komposisi yang indah, perkara utama bukan untuk keterlaluan, jika tidak, tumbuh-tumbuhan akan penuh sesak. Jadilah kreatif dan buat karya anda.

Tumbuhan untuk Slaid Alpine – video