Beritahu saya cara menanam tomato pada anak benih? Tahun lepas mereka membeli sebuah rumah persendirian dan berpindah ke sana untuk hidup. Sebagai “bandar” sebenar, kita hanya mengetahui asas-asas pertanian, tetapi kita benar-benar mahu belajar. Jadi, kami memutuskan untuk memulakan dengan penanaman tomato, dan jiran saya menasihatkan saya menggunakan kaedah anak benih. Dia mengatakan bahawa musim menuai akan matang.

bagaimana menanam benihPenuaian tomato yang banyak bergantung pada kualiti benih: semakin kuat dan sihat, semakin kuat semak, semakin kecil kemungkinannya akan menjadi sakit dan semakin banyak buahnya akan terikat. Atas sebab ini, petani trak, terutamanya pemula, perlu mempunyai idea cara menanam tomato dengan betul di dalam benih, kerana penuaian masa depan bergantung kepada ini. Apa yang perlu saya cari apabila merancang pengeluaran tomato, dan apa yang perlu saya lakukan?

Pilih benihBiji tomato

Langkah pertama adalah menentukan bahan benih. Cara yang paling boleh dipercayai ialah membelinya di kedai khusus, memilih jenis yang dizonkan dan diuji daripada pengeluar terkenal. Apabila memilih biji tomato, faktor-faktor berikut juga perlu dipertimbangkan:

 • ketinggian semak (rendah atau tinggi);
 • terma berbuah (awal atau lewat);
 • tujuan berkembang (salad atau untuk pemuliharaan).

Salah satu nuansa utama adalah tempat penanaman tomato: kedua-duanya untuk rumah hijau dan untuk tanah terbuka terdapat jenis tomato khusus, dan seseorang mesti mematuhi bahagian ini.

Menyediakan bahan benihpembasmian kuman

Sehingga benih tidak mengganggu persamaan buruk, mereka harus siap terlebih dahulu. Kita mulakan dengan menolak kualiti yang kurang baik, kosong, dan achenes. Untuk melakukan ini, tuangkan benih ke dalam air garam dan biarkan selama lima minit. Semua yang timbul – buangkannya (mereka tidak akan digunakan). Dengan selebihnya biji kualitatif di bahagian bawah, kami melakukan dua lagi prosedur:

 1. Membersihkan, letakkan dalam larutan kalium permanganat selama setengah jam.
 2. Stratify, dibalut kain dan letakkan di dalam peti sejuk selama tiga hari.

Related  Bagaimana untuk menanam mawar pada anjing-meningkat dengan kaedah tunas

Menyediakan tanahtanah

Walaupun benih menjalani prosedur persediaan, seseorang boleh mengatasi tanah. Tanah untuk benih harus subur dan longgar untuk menyediakan benih dengan nutrien yang diperlukan dan tidak menghambat pertumbuhan mereka. Pilihan yang optimum ialah membeli substrat siap pakai di kedai, terutamanya untuk benih. Campuran juga boleh disediakan dengan mencampurkan dalam perkadaran yang sama:

 • tanah dari taman;
 • humus;
 • gambut.

Di dalam baldi campuran tanah tersebut menambah balang setengah liter abu dan 2 kotak kotak superfosfat.

Substrat rumah mestilah disahkan dengan pemanasan di dalam ketuhar, mengukus atau menerkam dengan permanganat kalium.

Kami menanam benihmenyemai benih

Untuk menanam benih tomato, anda boleh menggunakan:

 • bekas biasa;
 • periuk gambut atau tablet;
 • kaset.

Bekas yang dipilih dipenuhi dengan tanah dan dibasahkan dengan baik dari senapang semburan. Buat alur (dalam jumlah kapasiti) atau lubang tidak lebih dari 1 cm dalam dan benih berbaring. Apabila mengelompokkan antara biji, biarkan 4 cm, dan di antara alur – sehingga 5 cm. Kami mengisi tanaman dengan lapisan nipis tanah, tutupkan piring dengan filem untuk menghasilkan kesan sarang dan letakkan di ambang tingkap cahaya. Dalam bentuk ini, mereka akan tinggal sehingga mereka bercambah, dan pada masa ini adalah perlu untuk mengalihkan anak-anak muda secara berkala dan taburkan tanah. Kemudian filem itu boleh dikeluarkan.memilih

Anak benih dewasa dengan sepasang daun sejati dari bekas yang biasa harus menyelam ke dalam periuk individu. Dalam seminggu dan setengah selepas prosedur ini, anda boleh mula makan (permohonan dua kali kompleks kompleks mineral dengan rehat 2 minggu). Sebelum menanam benih di tempat yang tetap, ia mesti dikeraskan.

Petua untuk pemula dalam benih tomato yang sedang berkembang – video