Semua saudara saya tahu bahawa saya bukan peminat bunga bunga, dan oleh itu cuba memanjakan saya dengan tanaman hidup di dalam periuk untuk cuti. Tahun lepas, sebagai contoh, dia menerima iris berbunga indah dari suaminya. Saya terlibat dalam penyulingan gondok, tetapi saya tidak tahu bahawa iris juga boleh mengawal bunga. Beritahu kami, apakah ciri-ciri khusus iris yang ditumpahkan pada 8 Mac dan ketika menanam mentol? Saya mahu mencuba dengan bunga ini.

mentol dengan pucukBunga-bunga gondok dan tulip dalam periuk telah lama digunakan sebagai hadiah untuk hari wanita, tetapi untuk sebab tertentu pencinta iris kacak tidak diendahkan, dan sia-sia. Dengan pendekatan yang betul, memandu iris pada 8 Mac tidak sukar dan agak mungkin walaupun di sebuah apartmen.

Untuk irisan bangga untuk berkembang pada musim bunga awal, perlu mematuhi arahan khusus yang dibuat dalam aktiviti-aktiviti berikut:

  • pemilihan dan penyediaan benih berkualiti;
  • pematuhan terhadap penanaman masa;
  • menyediakan syarat-syarat yang diperlukan untuk penyulingan.

Penyediaan mentol untuk memaksa

Untuk musim sejuk memaksa jenis yang paling biasa digunakan irises bulat. Walaupun mereka agak menuntut kepada keadaan yang semakin meningkat, tetapi juga bersetuju dengan mengawal proses pertumbuhan, dan akan menggembirakan bunga halus anda. Dalam rumah daripada irises bulat paling biasa digunakan jenis:

  • Denford;iris denford
  • pelbagai iris mata.iris bersih

Mentol boleh dengan mudah dibeli di kedai-kedai bunga, biasanya pada pembungkusan iris ini ada tulisan “untuk penyulingan.” Di samping itu, bunga jalan juga sesuai untuk tujuan ini.

Untuk mengusir irises musim sejuk katil mereka, anda perlu untuk menggali mentol sebelum layu lengkap daun, di awal musim panas. Benih kering perlu disimpan bulan pada suhu tinggi (30 darjah Celsius), kemudian dibiarkan selama sebulan lagi pada 20 darjah dan masa yang tinggal sebelum penanaman terdiri di dalam bilik sejuk pada suhu yang tidak lebih tinggi daripada 10 darjah.

Bila hendak menanam?

Hitung masa penanaman iris adalah sangat mudah: dari saat menanam hingga sangat berbunga, rata-rata 2.5 bulan (tempoh ini boleh dipendekkan atau tertunda bergantung pada keadaan penyelenggaraan tanaman).

Mendarat pada dekad ketiga Disember, iris berkembang sebelum 8 Mac.

Syarat Penyemperitan LojiIris bercambah

Untuk memandu iris adalah lebih baik dalam keadaan rumah hijau, di mana ia mungkin untuk mengawal dan mempengaruhi suhu. Ini sangat penting, jika tidak, ia akan menjadi sukar untuk memenuhi tarikh akhir. Selepas menanam bawang, mereka mesti mengambil akar dalam keadaan sejuk, tidak melebihi 12 darjah haba. Dalam dua minggu, anda perlu membuat “cuaca” hangat, meningkatkan suhu siang hari hingga 16 darjah, dan pada waktu malam – walaupun 2 darjah lebih tinggi.

Keadaan yang lebih panas akan membawa tempoh berbunga lebih dekat, dan yang lebih sejuk akan menolaknya.

Faktor kedua yang paling penting untuk memaksa adalah pencahayaan yang baik: panjang hari cahaya harus tidak kurang dari 14 jam. Sekiranya iris tidak mempunyai cahaya yang mencukupi, ia perlahan akan berkembang, dan tunas akan mula kering tanpa membuka.

Teknologi memaksa tumbuhan bulbous – video

Related  Bagaimana untuk mengeringkan mawar