Beritahu saya, insektisida apa yang boleh digunakan untuk tumbuh-tumbuhan dalaman? Hampir separuh daripada kegemaran saya diselesaikan di hama labah-labah, hanya tidak tahu apa yang perlu dilakukan, malah membuang semua bunga. Bantu, tolong, simpan bunga itu.

racun serangga untuk bungaDalam perjuangan menentang perosak, ubat-ubatan rakyat adalah, tentu saja, baik, tetapi tidak selalu berkesan. Pada peringkat awal, apabila serangga masih kecil dan mereka tidak mempunyai masa untuk membiak, anda boleh cuba lakukan tanpa kimia. Walau bagaimanapun, apabila skala lesi menjadi kritikal, persediaan khas sangat diperlukan. Dan di sini untuk membantu penanam datang serangga untuk tumbuhan dalaman. Bagaimanakah ia boleh digunakan dengan betul dan yang mana bermaksud yang paling berkesan, tetapi masih mempunyai kesan lembut pada bunga?

Cadangan am untuk penggunaan racun serangga

Mana-mana ubat digunakan, adalah penting untuk mematuhi peraturan tertentu yang akan membantu melindungi kedua-dua kedai bunga dan tumbuhannya. Ini termasuk:

 1. Semasa mengendalikan, pakai sarung tangan dan respirator.
 2. Bekerja lebih baik di udara segar, meletakkan bunga di balkoni atau di jalanan.
 3. Sesuai dengan arahan untuk menyediakan penyelesaian untuk mengelakkan berlebihan.
 4. Dengan persiapan alternatif yang berlanjutan, supaya tidak menjadi ketagihan.

Jika rawatan memerlukan beberapa tumbuh-tumbuhan, anda harus memeriksa kesan ubat pada bunga tunggal. Sekiranya tidak ada masalah, anda boleh mula merawat orang lain.

Kepada salah satu insektisida yang paling berkesan yang digunakan dalam florikultur dalaman ialah:

 • Actellik;
 • Bi-58 Baru;
 • Gaupsin;
 • Fitoverm.

Bagaimana untuk menggunakan Actellik?actellic

Aktellik – salah satu cara terbaik untuk melindungi tumbuhan dalaman dari perosak, yang mempengaruhi sistem saraf mereka dalam tempoh tiga hari selepas rawatan.

Dihasilkan dalam bentuk cecair dalam ampul 2 ml, yang dibubarkan dalam 2 liter air dan disembur dengan bunga larutan ini.

Bagaimanakah Bi-58 berfungsi?bi-58 baru

Ubat ini mempunyai kesan sentuhan dan sistemik. Ia diserap oleh bahagian udara tumbuhan, sama rata diagihkan ke atasnya dan menjadi penyusun jus. Perosak yang menyuap bahan hijau menyerapnya bersama dengan racun serangga dan mati. Bi-58 New juga memberi kesan kepada serangga dengan melanda langsung pada mereka semasa pemprosesan.

Kelemahan dadah itu adalah bau yang tidak menyenangkan.

Untuk penyemburan tumbuhan dalaman, 3 ml racun serangga dicairkan dalam baldi air.

Kelebihan Gaupsingaupsin

Haupsin menggabungkan fungsi insektisida (dan biologi) dan fungisida. Rawatan dengan ubat ini bukan sahaja dapat menghilangkan serangga, tetapi juga merangsang pertumbuhan bunga. Juga, ubat ini berkesan dalam mengubati pelbagai penyakit kulat di tumbuh-tumbuhan (hawar larut, reput hitam, cendawan bubuk).

Untuk penyemburan pada satu helai, penyelesaian kerja disediakan dalam proporsi 1:50, kesannya dikekalkan selama dua minggu.

Phytoverm terhadap perosakphytoverm

Biopreparation of contact, antifidant and action usus mempengaruhi hampir semua perosak tanaman indoor setelah 2-3 hari setelah rawatan.

Untuk kesan maksimum, disyorkan untuk memegang sekurang-kurangnya 4 penyemburan daun (di kedua-dua sisi) dengan rehat 10 hari.

Kepekatan penyelesaian kerja bergantung kepada perosak tertentu, untuk penyediaannya 1 ampul harus dicairkan:

 • dalam satu liter air – untuk memusnahkan hama labah-labah;
 • dalam 200 ml air – untuk thrips;
 • dalam 250 ml air – untuk aphids.

Insektisida untuk melindungi bunga dari perosak – video