Beberapa kali saya cuba membiak pada loggia petunia, tetapi mereka sentiasa binasa kerana pelbagai sebab. Sila tulis mengenai penyakit dan perosak petunias dan memerangi mereka. Saya ingin mengatur taman bunga yang mewah.

Secara umum, petunia adalah tumbuhan yang cukup kuat, bersahaja dan bersahaja. Tetapi ia dibawa dari Amerika Selatan, jadi apabila pembiakan di negara kita, dan juga pasu, boleh ada pelbagai kesulitan. Menulis tentang semua penyakit dan perosak petunias dan perjuangan dengan mereka adalah mustahil – mereka agak banyak. Tetapi untuk mengetahui tentang kes-kes yang paling biasa akan berguna kepada setiap penanam.

Penyakit yang memberi kesan kepada petunia

Mungkin kaki hitam adalah penyakit paling biasa yang boleh menghancurkan petunia walaupun di kedai bunga berpengalaman.Petunia dengan kaki hitam

Dengan bahagian atas tanahnya kuman hitam, mula reput dan tumbuhan mati. Menyembuhkan tumbuhan hampir mustahil. Tetapi anda boleh mencegah kemunculan dan perkembangan penyakit ini. Untuk melakukan ini, cuba ikuti peraturan berikut:

  1. Jangan benih bibit terlalu banyak.
  2. Perhatikan suhu (pemanasan yang tidak diingini di atas +20 darjah Celsius).
  3. Jangan gunakan tanah keasidan yang tinggi. PH optimum ialah 5.5-7.

Satu lagi penyakit biasa ialah reput kelabu.Kelabu kelabu

Ia sangat mudah untuk mendedahkannya – daunnya ditutup dengan bintik kelabu, yang cepat layu. Lama kelamaan, daun kelihatan serbu kelabu.

Untuk mengelakkan ini daripada berlaku, cuba untuk tidak menjaga petunia untuk waktu yang lama pada suhu di bawah + 12 … +15 darjah dan mendapatkan cahaya yang cukup. Ia juga boleh menyebabkan nitrogen yang berlebihan di dalam tanah. Penyembuhan tumbuh-tumbuhan boleh menggunakan ubat-ubatan Integral, Maxim dan Skor.

Perosak petunia

Perosak yang paling biasa yang muncul di petunia di rumah adalah seekor labah-labah labah-labah. Adalah mudah untuk melihatnya – web nipis muncul pada daun, yang menjadi lebih tebal. Jika anda tidak mengambil tindakan, daun akan kering dan tumbuhan akan mati.Mite labah-labah

Untuk rawatan, anda boleh menggunakan Demidan atau Apollo acaricide. Penyerapan dandelion atau bawang putih juga mapan.

Boleh menghancurkan petunia dan thrips – serangga kecil yang memakan tumbuhan. Anda boleh melihat mereka hanya jika anda melihat dengan teliti – jika daun mula kering dan berubah bentuk, pastikan untuk memeriksa kilang itu, menjadikan bahagian bawah helaian.Thrips dalam petunia

Anda boleh menghilangkan perosak menggunakan Confid Insecticide atau Aktara.

Dalam video, isu penyakit dan perosak petunia dipertimbangkan secara terperinci: