Pada tahun lalu, mereka membeli kediaman musim panas dengan taman yang kecil tetapi diabaikan. Terdapat tumbuh dua belas bunga melati, hanya besar, di mana terdapat banyak cabang yang kosong. Adalah menyedihkan untuk mencabut mereka (mereka sudah mekar cantik), saya ingin cuba meremajakan. Beritahu saya bagaimana untuk memangkas melati pada musim bunga?

melatiJasmine di kawasan pedalaman ditanam agak kerap. Kebanyakannya ditanam demi penampilan hiasan yang indah, kerana belukar berbunga kelihatan sangat menarik, selain itu menghasilkan aroma manis. Di samping itu, sering melati digunakan untuk membuat lindung nilai hijau yang indah, kerana ia bertoleransi dengan pemangkasan yang baik.

Malah, pemangkasan pokok renek adalah mandatori bukan sahaja apabila membentuk “pagar hidup”, tetapi juga dengan penanaman tunggal melati. Tanpa itu, semak yang indah dan rapi akhirnya mendapat penampilan yang terbengkalai dan terabaikan, dan, yang paling penting, kualiti dan kuantiti berbunga berkurangan.

Melati taman sering disebut chubushnik.

Bagaimana cara memotong melati pada musim bunga, bergantung pada jenis pemangkasan yang dilakukan. Terdapat tiga jenis kerja:

  • pemangkasan kebersihan;
  • meremajakan pemangkasan;
  • membentuk pemangkasan.

Apakah pemangkasan kebersihan?

pemangkasan kebersihan

Jika musim sejuk ternyata sangat sejuk dan sedikit salji, ia menjejaskan semua budaya, termasuk melati. Kemudian hujung cawangan dewasa di dalamnya membeku, dan pucuk muda boleh membekukan sepenuhnya.

Intipati pemangkasan kebersihan hanya untuk membersihkan semak dari tunas mati, sepenuhnya mengukir cawangan kering dan memotong puncak beku.

Pemangkasan melati diperlukan pada musim bunga awal, sehingga aliran sap bermula.

Bagaimana untuk meremajakan melati dengan betul?

Peremajaan semak bergantung kepada keadaan umum. Sekiranya semak belukar itu hanya membentuk banyak cawangan, hasilnya menjadi terlalu tebal, hanya cukup untuk menipiskan pucuk-pucuk, mengeluarkan yang paling lemah dan yang tumbuh dengan tidak betul. Ini akan menjadikan mahkota lebih luas dan menyediakannya dengan akses udara percuma, yang seterusnya, akan meningkatkan kualiti bunga.

Adakah penipisan disyorkan sekurang-kurangnya sekali setiap tiga tahun.

Dalam kes yang terabaikan, ketika melati telah membentuk telanjang, pucuk tua dan tidak berbunga, campur tangan yang lebih radikal diperlukan. Untuk peremajaan lengkap belukar, semua cawangan, kecuali 5 yang paling sihat dan termuda, harus dikeluarkan di bawah akarnya. Mereka juga perlu dipendekkan dengan ketara, sehingga tidak melebihi 40 cm panjang.

Letakkan hirisan minyak, dan belukar – kembung, untuk menghentikan penyejatan kelembapan. Di samping itu, pada musim ini perlu disiram dengan banyaknya chubushnik dan membuat penupuk yang mengandungi nitrogen, dan pada musim gugur melati akan tumbuh ranting muda.

Membentuk pemangkasan

pembentukan melati

Musim bunga adalah masa yang paling sesuai untuk membentuk melati dan tumbuh semak yang indah. Jika anda meninggalkannya dengan rahmat nasib, anda boleh mendapatkan hasil yang tidak cukup baik – kedua-dua pokok renek satu sisi, dan tinggi (lebih daripada 2 m) pokok, yang akan menjadi sukar untuk dijaga.

Chubushnik penanaman musim bunga perlu dipotong dengan teliti, memotong terlalu lama dan menonjol di luar cawangan belukar. Di samping itu, pemangkasan membentuk adalah asas untuk mendapatkan lindung nilai melati secara langsung. Dalam kes ini, perlu mengurangkan sedikit pucuk lama yang kuat dan mengeluarkan cawangan muda dan nipis untuk merangsang pembentukan tunas tahunan.

Video mengenai pemangkasan musim bunga melati