Selamat pagi semua! Tahun ini, saya menanam beberapa tuja untuk kecantikan di sebuah rumah persendirian. Tetapi jiran-jiran mengatakan bahawa mereka dengan cepat boleh bertukar kuning, jika pada musim bunga mereka tidak secara bersifat menaja mereka. Oleh itu, persoalan timbul: jenis baja apa yang harus digunakan untuk tuja pada musim bunga dari menguning?

Selamat hari. Ya, seperti yang dikatakan oleh jiran-jiran yang betul, thuies benar-benar boleh menjadi kuning pada musim bunga. Dan kekurangan baja adalah jauh dari satu-satunya sebab. Ia berguna untuk mengetahui semua orang.

Kekurangan baja

Seringkali jarum pada thuja mula berubah menjadi kuning kerana kekurangan nutrien.

Thuja bertukar kuning kerana kekurangan baja

Sejumlah kecil fosforus dan besi di dalam tanah adalah penyebab utama masalah ini. Masalah ini diselesaikan semata-mata – pada musim bunga, segera selepas salji jatuh, menyuburkan tanah di bawah thujas. Untuk jualan, anda boleh melihat campuran khas yang dimaksudkan untuk konifer dan khusus untuk tui yang mengandungi semua bahan yang diperlukan. Menggunakan baja sedemikian untuk tuja pada musim bunga dari menguning, anda tidak akan menghadapi sebarang masalah yang sama.

Masalah dengan tanah

Malangnya, tidak semua punca kekuningan thuja dihapuskan begitu mudah. Selalunya ini disebabkan oleh tanah yang tidak betul. Masalah ini lebih sukar untuk diselesaikan. Oleh itu, tanah berikut tidak sesuai untuk menanam:

  • Tanah berpasir – air sangat cepat meninggalkan lapisan atas, kerana sistem akar Tui muda tidak dapat mencapainya;
  • Tanah gambut – air terletak terlalu dekat dengan permukaan, dan sistem akar boleh membusuk, yang membawa kepada penguning jarum, dan kemudian kematian tumbuhan;
  • Tanah liat tanah – mengandungi sejumlah kecil nutrien dan dicirikan oleh ketumpatan tinggi, yang menjadikannya mustahil untuk membangunkan sistem akar sepenuhnya.

Dalam kes pertama, masalah ini dapat diselesaikan dengan penyiraman biasa. Pada kedua dan ketiga, sayangnya, pemilik perlu menyerahkan thuja dan menanam pada plot tanaman itu yang tumbuh dengan baik pada tanah tersebut.

Pendaratan yang tidak berjaya

Jika thuja yang baru ditanam menjadi kuning pada satu sisi, dan solar, maka masalahnya adalah pencahayaan yang terlalu kuat.

Thuja bertukar menjadi kuning kerana matahari berlebihan

Dalam rizab hidupan liar, thuja ditanam dengan ketat, dan sinar matahari diselubungi dari satu sama lain. Apabila penanaman tunggal sejumlah besar cahaya matahari membawa kepada fakta bahawa jarum berwarna kuning. Dari masa ke masa, ia akan lulus jika anda menyediakan air yang baik, dan juga memperkenalkan baja ke dalam tanah yang mengandungi bukan sahaja fosforus dan besi, tetapi juga nitrogen.

Ketahui tentang penyebab tuja kuning boleh dilihat dengan menonton video