Tahun lepas, kami menanam tanaman baru di taman bandar. Musim luruh ini, berjalan di sepanjang jalan, menarik perhatian kepada semak merah yang subur. Ternyata ini adalah kompak bersayap spindel. Tolong ceritakan sedikit tentang loji itu. Adakah dia mempunyai apa-apa keperluan khas untuk penanaman? Saya juga merancang untuk mendapatkan diri saya seorang lelaki kacak yang cerah di negara ini.

padat berbentuk gelendongDalam tahun-tahun kebelakangan ini, semak hiasan digunakan secara meluas dalam reka bentuk landskap. Mereka memberikan tapak ini penampilan yang paling semula jadi dan semulajadi, sama ada ladang tunggal, komposisi kumpulan atau lindung nilai. Pada musim bunga, semak subur menghiasi taman dengan dedaunannya yang cantik, dan pada musim luruh – buah beri terang. Salah satu tumbuhan ini adalah kompak bersayap spindel.

Penerangan spesies

Di antara pokok-pokok kecil yang berukuran kecil, padat bersayap dibedakan oleh mahkota pendek, tetapi subur dan menyebarkannya, dan juga dengan pertumbuhan yang perlahan. Walaupun saiz sederhana (ketinggian gelendong padat jarang sekali melebihi 1 m), mahkota itu boleh membesar sehingga 3 m diameter, padahal ia sangat padat. Sistem akar belukar adalah cetek, dengan akar cawangan nipis.pokok gelendong pada musim luruh

“Winged” spindle dipanggil kerana bentuk menarik pucuk: mereka terdiri daripada empat muka, dan dihiasi dengan sayap membujur.

Buah belukar itu gugur, dan untuk musim sejuk ia menanggung cawangannya. Pada musim bunga, mereka tumbuh daun hijau yang cerah. Dengan kemunculan musim luruh, mereka mula beransur-ansur mengubah warna dan menanggung sehingga mahkota keseluruhan menjadi seperti bola merah yang menyala.spindle mekar

Pembungaan rumput spindle bersayap berlaku pada bulan Mei, dan kemudian bunga dada putih dan hijau dengan saiz kecil berkembang di antara dedaunan hijau. Pada musim luruh berry merah-oren pada petioles panjang masak di tempat mereka. Anting-anting cantik yang digantung di atas cawangan-cawangannya, walaupun semua daun telah jatuh, sehingga akhir musim sejuk, yang mana gelendong di kalangan rakyat digelar “anting serigala”.buah-buahan rumput gelendong

Buah-buahan gelendong tidak boleh dimakan kerana rasa tidak enak dan keupayaan untuk memuntahkan muntah dan cirit-birit.

Kepastian pertumbuhan

Compactus bersayap spiderweave dapat ditanam di tempat yang cerah dan di penumbra. Satu-satunya perkara yang dalam kes kedua, daun mungkin tidak mendapat warna-warna terang.

Oleh kerana belukar tidak bertolak ansur dengan pengairan air, elakkan kawasan di mana air bertakung.

pokok gelendong pada musim bungaSecara umum, gelendong tidak aneh dan bertindak balas dengan baik untuk menjaga, yang terdiri daripada aktiviti-aktiviti mereka:

  • penyiraman sederhana;
  • berpakaian atas dengan kompleks mineral dan bahan organik semasa tempoh pertumbuhan aktif;
  • kebersihan dan pemangkasan membentuk.

Salah satu komponen penjagaan penting perlu rawatan berkala dari spindle dari perosak, kerana ia mempunyai keupayaan untuk menarik mereka kepada diri anda dari sekitar taman.

Rumput spindle dewasa hibernates dengan baik dan tanpa kehilangan tolerates frosts teruk sehingga 25 darjah walaupun tanpa tempat tinggal. Tetapi benih muda lebih baik untuk ditutup dengan linden untuk musim sejuk sehingga mereka lebih kuat.

Related  Kami menanam kekwa kuning di katil bunga di kampung

Video tentang menanam urat labah-labah spindle