Selama beberapa tahun sekarang, kami telah menanam taman sayur-sayuran. Tetapi pada tahun ini kuantiti dan kualiti panen telah menurun dengan ketara. Jiran-jirannya dinasihatkan untuk menyuburkan tanah itu dengan habuk papan. Beritahu saya, adakah mungkin untuk menggunakan habuk papan yang terlalu banyak sebagai baja?

Setiap tukang kebun tahu bahawa hasil panen yang baik hanya boleh didapati di tanah yang subur. Oleh itu, berhati-hati bersiap sedia untuk musim yang menyerang, membaja tapak anda. Pada masa kini, terdapat banyak barang baru dalam bidang baja, tetapi kaedah lama yang baik juga banyak digunakan setanding dengan ubat-ubatan moden dan tidak pernah gagal. Satu kaedah sedemikian ialah penggunaan habuk papan.

Sering kali pelancong berminat sama ada ia mungkin menggunakan habuk papan terbakar seperti baja. Jawapannya jelas – bukan sahaja ia mungkin, tetapi juga perlu, selepas semua habuk kayu, sebagai bahan sebenarnya, bahan organik tulen. Perkara utama adalah menyediakan mereka dengan betul sebelum digunakan. Habuk bukan sahaja memperkayakan tanah, tetapi juga menjadikannya lebih halus dan berfungsi sebagai mulsa halus. Di samping itu, mereka lebih mudah dari segi kewangan.

Permohonan habuk papan untuk membenamkan taman

habuk papan sebagai baja

Ia tidak digalakkan untuk memperkenalkan habuk papan yang terlalu banyak di dalam bentuk tulennya di atas katil taman, kerana ia sangat menghasut tanah. Di atas tanah sedemikian, banyak tumbuhan semata-mata tidak akan bertahan. Walau bagaimanapun, ia adalah disebabkan oleh proses rosak habuk papan yang bumi tepu dengan oksigen. Untuk meneutralkan keasidan, baja daripada habuk papan perlu disediakan dengan betul:

  1. Di dalam lubang yang disediakan, isi habuk papan yang segar.
  2. Teratas dengan kapur.
  3. Tinggalkan reput selama sekurang-kurangnya dua tahun.

Untuk mempercepatkan proses membusuk, timbunan dengan habuk papan dituang dengan sisa dapur cecair tanpa sebarang campuran produk rumah tangga. Apabila serbuk habuk itu membusuk tanah, menyebar ke atas katil.

Fertilisasi dengan habuk habuk lebih baik pada separuh pertama musim panas, sehingga musim luruh mereka telah benar-benar busuk. Sekiranya anda membuat baja pada musim panas, kerana kelembapan yang meningkat semasa musim hujan, air dari sisa kayu akan berkurang dengan buruk.

Penggunaan habuk papan sebagai mulsa

mulsa habuk papan

Habuk gergaji berfungsi sebagai mulsa yang baik untuk tanaman yang berbeza, bukan sahaja di taman, tetapi juga di taman. Menyebarkan habuk papan boleh ditaburi dengan segera di atas katil dengan lapisan 5 cm, dan yang segar harus disiapkan terlebih dahulu. Untuk melakukan ini, letakkannya dalam lapisan, bergantian dengan urea dalam kira-kira perkadaran ini: 3 baldi habuk papan – 200 g urea. Teratas dengan timbunan filem dan biarkan selama 2 minggu. Selepas masa yang ditentukan, habuk papan akan siap digunakan.

Shrubs seperti mulsa raspberi lapisan tebal – sehingga 20 cm.

Mulut dengan habuk papan akan membolehkan penyiraman katil yang kurang kerap, kerana kelembapan tidak akan menguap begitu cepat, dan akan mengekalkan struktur tanah longgar. Di samping itu, kehadiran mulsa di lorong akan mewujudkan halangan bagi pertumbuhan rumpai.

Habuk habuk di rumah hijau dan kompos

kompos dengan habuk papan

Di atas katil rumah hijau, serbuk gergaji overgrazed diperkenalkan pada musim bunga atau musim luruh untuk mempercepat percambahan biji benih. Tanah sedemikian cepat dipanaskan. Untuk manfaat yang lebih besar, mereka bercampur dengan baja, yang juga diharamkan.

Habuk gergaji ditambah dengan kompos. Dalam kes ini, mereka mesti rosak pada tahun ini, supaya kompos lebih berkhasiat.

Penggunaan habuk papan di taman – video