geranium pengarangSelamat petang! Persoalan yang saya ada ialah: mengapa daun geranium saya menjadi kuning? Foto dilampirkan. Terima kasih. Anda taat Elena.

Geranium atau Pelargonium – tumbuhan ini tidak begitu istimewa. Apabila mewujudkan keadaan yang selesa untuk itu, geranium akan berkembang secara aktif, serta berbunga yang menyenangkan. Walau bagaimanapun, kadang-kadang sebelum kedai bunga ada masalah – daun kilang mula menjadi kuning dan secara beransur-ansur kering.

Dedaunan dedaunan boleh mencetuskan faktor seperti berikut:

  • periuk yang tidak betul;
  • pelanggaran syarat-syarat bunga;
  • kekurangan atau kelebihan baja;
  • Pengairan tidak teratur.

Walau apa pun sebabnya, pertama sekali, perlu menghapus semua daun yang rosak. Sekiranya proses penguningan berterusan, kilang itu perlu dipindahkan ke dalam tanah baru, membasuh akar dengan larutan kalium permanganat yang lemah.

Tutup periuk

Dalam kes apabila kilang muda ditanam dalam bekas kecil atau geranium dewasa belum dipindahkan untuk masa yang lama, adalah perlu untuk berhati-hati mengeluarkan bunga dan menanamnya dalam periuk dengan jumlah yang besar. Dalam pasu dekat, sistem akar geranium dengan cepat memenuhi seluruh ruang, akibatnya, perkembangan bunga melambatkan, dan daun menjadi kuning.

Walau bagaimanapun, jangan gunakan periuk besar – cukup jika kapasiti baru lebih daripada sebelumnya sebanyak 2 cm. Dalam periuk yang terlalu besar, geranium muda akan membuang semua daya ke akar, dan bunga tidak akan datang tidak lama lagi. Di samping itu, kerana kelembapan yang besar akan menguap lebih perlahan, yang boleh menyebabkan kerosakan akar.

Di bahagian bawah periuk mesti meletakkan lapisan saliran.

Pelanggaran syarat geranium

geranium dalam draf

Daun pelargonium mula hilang warna dan kering akibatnya:

  1. Terlalu terang pencahayaan. Di bawah cahaya matahari langsung, jisim daun terbakar. Pot itu mesti dipindahkan ke ambang jendela selatan atau barat – di sana bunga itu akan memiliki cahaya yang cukup, dan anda dapat menghindari luka bakar daun.
  2. Draf. Ia adalah perlu untuk mengeluarkan periuk dari tingkap, yang dibuka untuk pengudaraan, terutamanya dalam tempoh musim luruh-musim sejuk.
  3. Suhu udara yang tinggi. Rejim suhu optimum untuk geranium tidak lebih daripada 20 darjah Celcius. Udara panas membawa kepada kekuningan dan pengeringan daun, terutama jika periuk berhampiran radiator. Adalah dinasihatkan untuk memindahkan periuk di dalam bilik sejuk.

Pengairan dan pemakanan tidak teratur

daun kuning

Penyiraman geranium diperlukan selepas lapisan atas tanah di dalam periuk dikeringkan. Penyiraman yang tidak dijangka menyebabkan kekuningan dan pengeringan daun. Tanah tembikai yang kering sepenuhnya harus ditumpahkan dengan air berdiri, dan kelembapan berlebihan, yang mengalir ke dalam kuali, mesti disalirkan.

Tanah di dalam periuk mesti dilonggarkan secara berkala untuk memastikan akses udara bebas ke akarnya.

Dengan bermulanya pelargonium musim bunga memerlukan pakaian yang berkhasiat berkhasiat. Penipisan daun boleh menunjukkan kekurangan bahan mineral. Dalam kes ini, anda perlu air geranium dengan penyelesaian berdasarkan baja cecair untuk tumbuh-tumbuhan dalaman. Anda boleh menggunakan kalium atau persediaan yang kompleks.

Perlu dipertimbangkan bahawa nitrogen berlebihan di dalam tanah juga menyebabkan kehilangan warna daun. Untuk berhenti menguning, bunga perlu disiram dengan iodin.

Penjagaan geraniums – video