Saya mahu membeli kalkun diurnal pada awal musim bunga. Saya tidak mempunyai pengalaman membiak mereka, dan kawan saya juga takut bahawa anak ayam sangat muram dan sering sakit. Beritahu saya bagaimana untuk menjaga dan bagaimana untuk menjaga kalkun di hari-hari pertama kehidupan untuk menyelamatkan dari kematian?

Seperti mana-mana ayam, ayam belanda memerlukan perhatian dan penjagaan yang sewajarnya apabila berkembang. Lagipun, hanya untuk memberi makan dan air ayam tidak mencukupi, ia perlu untuk mencegah dan merawat penyakit tepat pada masanya. Untuk melakukan ini, kalkun dari hari-hari pertama mula dibubarkan dengan persiapan khusus.

ayam belanda

Keperluan utama untuk membiak ayam belanda adalah:

  • penyediaan syarat-syarat penahanan yang sesuai;
  • pilihan makanan yang betul;
  • Minum untuk pencegahan penyakit.

Syarat untuk menjaga ayam belanda

dewasa kalkun

Anak ayam kecil sangat sensitif terhadap sejuk, jadi di rumah, kalkun harian harus disimpan dalam kandang di mana lantai tidak akan dingin. Jika anak ayam tidak terlalu besar (sehingga 2 dozen), lebih baik menggunakan kotak dengan lebar 1 m dan panjang 1.5 m dengan tinggi, tidak kurang dari 50 cm, sisi. Di bahagian bawah kotak meletakkan sekeping polistirena, dan bahagian atas ditutup dengan sesuatu yang hangat. Pada waktu malam mengesyorkan untuk meletakkan pad pemanasan dengan air suam atau sambungkan pad pemanas.

Sebelum kalkun mencapai 7 hari, suhu udara di dalam kandang mestilah sekurang-kurangnya 35 darjah Celsius. Dari minggu kedua kehidupan, ia secara beransur-ansur dikurangkan kepada 25 darjah. Apabila anak ayam bertukar hampir sebulan, suhu harian sekitar 22 darjah dibenarkan. Walau bagaimanapun, pada waktu malam adalah penting sama ada memasang pemanasan lantai dari bawah, atau menghidupkan lampu.

Makan untuk ayam belanda

ayam belanda kecil

Makan ayam kecil hanya dengan makanan khas untuk ayam belanda atau ayam pedaging, semasa tidak melembabkannya. Daripada aditif menggunakan bijirin mentah, yang membantu menubuhkan kerja perut. Keju kotej dimasukkan ke dalam diet apabila kalkun bertukar menjadi 1 minggu, tetapi tidak lebih daripada 3 g sehari untuk satu anak ayam.

Makan ayam kalkun yang dimasak dengan bubur tidak disyorkan.

Ayam belanda yang kering

jadual vaksinasi

Untuk mencegah penyakit, ayam belanda mabuk dengan persediaan khas mengikut skema berikut:

  1. Dalam dua hari pertama – penyelesaian asid askorbik, berdasarkan satu liter air, 10 ml dadah, serta air manis (1 sudu gula per liter air). Daripada gula, anda boleh menggunakan larutan glukosa 8%.
  2. Dari hari ketiga dan termasuk kelima – antibiotik seperti Flosan, Baytril atau Enroksil. Sekali sebulan, kursus ini diulang selama tiga hari.
  3. Dari 6 hingga 9 hari termasuk – vitamin kompleks (Chiktonik, Nutril, Trivit).
  4. Pada hari ke-10 – untuk menyelamatkan dari coccidiosis, kursus minum dilakukan oleh Baykox atau Coccidiovit, yang diulangi selepas 4 minggu.

Bermula dengan usia 20 hari, seseorang harus mula menghalang penyakit berjangkit, seperti histomonosis. Untuk melakukan ini, gunakan Metranidazole atau Trichopol. Tablet (0.5 g) potong dan cairkan dalam 1 liter air atau kacau dengan satu kilogram makanan. Beri ubat dengan air atau makanan selama 10 hari berturut-turut, kemudian – berehat selama 10 hari. Kursus ini diulang sehingga kalkun mencapai umur 3 bulan (pada masa ini mereka terdedah kepada histomonosis).

Tumbuh kalkun yang sihat – video