Beritahu saya, adakah ada ciri penanaman dan penjagaan anemia hambar? Pada musim gugur jiran menanam tumbuhannya dan berkongsi dengan saya anak-anak kecil itu. Saya menanam mereka di bawah pokok epal lama, dan kini saya bimbang jika semak mempunyai cahaya yang mencukupi.

anemone hambarAnemone blanda adalah salah satu daripada pelbagai jenis anemia, berbeza dengan ketahanan dan fotofiliti. Nama kedua bunga adalah “anemone”, ia juga dikenali sebagai lembut anemone, mungkin untuk batang nipis dan pewarnaan bunga yang tidak mengganggu. Dalam bunga bunga tumbuhan ini dari keluarga buttercups berlaku agak kerap, penanam bunga terutama suka menggunakan anemone sebagai budaya penutup tanah. Semen subur dengan cepat berkembang dan membentuk permaidani yang indah dengan bunga berwarna-warni.

Setakat ini, terdapat lebih daripada 150 spesies anemone dan angin tenggelam – salah satu jenis hiasan yang paling elegan dan tidak menonjol digunakan di florikultur rumah-tumbuh.

Menanam dan merawat hamparan anemone tidak akan menimbulkan masalah khusus jika anda mengambilkira sifat tumbuhan. Memilih tempat yang cerah untuk bunga, anda boleh mengagumi mekar dari saka untuk masa yang lama, memberikan perhatian yang sangat sedikit.

Penerangan spesies

Anemone blanda adalah bunga gunung, tumbuh di Caucasus di Caucasus, di Balkan dan di Asia Kecil. Apabila tumbuh di rumah, ia juga lebih suka bumi berkapur berkhasiat. Ia tumbuh dalam bentuk belukar yang sangat halus dan lapang: dari bahagian atas batang rimpang rimpang umbi tumbuh sehingga 20 cm tinggi dengan daun yang diukir indah. Pada akhir musim bunga pada semak berkembang tunggal, tetapi agak besar hal berkembang, chamomile, dengan diameter sehingga 7 cm.

Anemoni mekar tidak berbeza dalam jangka waktu, dan berlangsung hanya 3 minggu.

Warna utama anemone lembut biasanya dianggap sebagai warna biru dan warna. Tetapi penternak menghasilkan hibrida anemone yang kurang cantik, dicat dengan warna lain. Antaranya, perlu diingat jenis ini:

  • anemone berambut biru biru dengan daisies biru dalam;blues anemone hambar
  • anemone hland Mix (semak belukar dengan bunga warna yang berlainan: merah jambu, putih, biru dan biru);campuran anemone hambar
  • anemone blond Blue Shade (tumbuhan kerdil tidak lebih tinggi daripada 15 cm dengan bulu biru).anemone blues shade shadow

Di mana untuk menanam?

Angin lembut adalah salah satu daripada spesies yang paling fotophilous, jadi untuk bunga, ia perlu mengambil tempat yang terang di tempat di mana air tidak stagnan, karena anemon tidak membawa kelembapan yang berlebihan. Primer ini lebih sesuai untuk subur dan neutral. Jika perlu, pasir dan abu ditambah.

Sekiranya terdapat kekurangan pencahayaan anemone, berambut perang tidak berkembang dengan baik, semak belukar itu terbentang, dan mekar tidak datang atau sangat sedikit.

Bagaimana untuk menanam?pembelahan rhizome

Keturunan penyu dalam dua cara:

  1. Benih. Kerana percambahan benih yang sangat rendah, kaedah ini jarang digunakan, tetapi masih mungkin untuk mendapatkan tanaman baru dengan cara ini. Benih disemai dalam kotak dengan segera selepas menuai pada musim panas atau semasa musim sejuk. Kotak dikebumikan di taman dan terlindung untuk musim sejuk. Anak benih musim bunga musim bunga akan datang, dan berbunga hanya selama 3 tahun.
  2. Pembelahan rimpang. Pada akhir musim panas, umbi digali dan dibahagikan kepada serpihan, masing-masing mesti mempunyai sekurang-kurangnya 2 buah ginjal. Delenki ditanam di tempat yang baru, dengan mendalamkannya di atas tanah selama beberapa sentimeter.

Semasa pembiakan benih, anemoni benih benih tidak boleh mendalam, dan tanah di bawah tanam haruslah lembap.

Bagaimana untuk menjaga?

Penjagaan tender anemone adalah mudah dan termasuk:

  • penyiraman tanaman secara tetap;
  • semak belukar untuk mengelakkan penyejatan cepat kelembapan;
  • berpakaian atas dengan persiapan mineral semasa tempoh berbunga;
  • mewujudkan perlindungan tambahan untuk musim sejuk apabila berkembang di kawasan dengan musim sejuk yang teruk.

Vetrenica adalah tumbuhan yang lembut dan sangat tahan, ia hanya dibuat untuk taman-taman dan rock rock, dan juga mendapat sambutan yang baik dengan kebanyakan bunga di bunga.

Video mengenai pertumbuhan anemon di taman